Máris nyugdíjazza a Firefox 4-et a Mozilla

Csak három hónapja jelent meg, de máris terméktámogatási életciklusa végéhez ért a Firefox 4: e főverzióhoz nem jelenik meg több – tervezett – biztonsági frissítés. A böngésző szokatlanul rövid élettartama a Mozilla által újabban követett „adj ki korán, adj ki gyakran!” fejlesztési modell következménye.

A Firefox 5 kiadása kapcsán a cég egy biztonsági tájékoztatót tett közzé, melyben felsorolta a termékeiben felfedezett és javított sebezhetőségeket. Ebben – hívta fel rá a figyelmet a Computerworld – egy olyan biztonsági rés sem szerepel, melyet a 4-es kiadásban orvosoltak volna.

Ennek az az oka, hogy a Mozilla a Firefox 5-öt tekinti a 4-es verzió biztonsági frissítésének, és ezzel egyben a korábbi változat biztonsági támogatását be is szüntette. Erről az elmúlt hetekben, az új fejlesztési modell bevezetését követően határoztak a fejlesztők. Amint Asa Dotzler, a közösségi fejlesztést koordináló Mozilla-vezető írta: a Firefox 4 esetében az áprilisban kiadott 4.0.1 volt az utolsó biztonsági frissítés. Hacsak nem kerül felszínre olyan kritikus sebezhetőség, ami indokolna egy rendkívüli javítást, nem lesz több patch, mert „a Firefox 4 tervezett biztonsági frissítése a Firefox 5.”

Hasonlóan frissül a Google Chrome böngészője is: ott a stabil csatornában elérhető legújabb változathoz készülnek csak javítások. Fontos különbség azonban, hogy a Chrome a háttérben mindig automatikusan frissíti magát a legfrissebb és így legbiztonságosabb főverzióra, míg a Firefox egyelőre nem. A Mozilla programja újabban ugyan figyelmeztet az új főverzió elérhetőségére, de a felhasználó még mindig dönthet úgy, hogy azt nem telepíti.

Erre több oka is lehet. A Firefox esetében mindig kritikus probléma az új kiadások megjelenésekor kiterjesztések kompatibilitása (arról, hogy a kompatibilitásvizsgálat hogyan tiltható le, éppen a héten közölt egy útmutatót a magyar Mozilla blog), vállalati környezetben pedig a használt webes alkalmazások működésének tesztelésére lehet szükség.

Azóta történt

Előzmények