TLS-ben erősít az új Firefox

A karácsonyi pihenő okán a Firefox új verziójára két héttel többet kellett várni, így a szokásos hathetes turnust most kivételesen egy nyolchetes kiadási időszak követte.

Biztonságosabb kommunikáció

Biztonságot érintő változás, hogy a most megjelent Firefox alapértelmezetten használja a TLS 1.1 (RFC 4346) és a TLS 1.2 (RFC 5246) szabvány szerinti titkosított kommunikációt. Ennek jelentősége, hogy a kutatók szerint a TLS régebbi verziói által titkosított kapcsolat igen speciális esetekben (közbeékelődés és további kedvező peremfeltételek mellett) sikerrel támadható (BEAST, CRIME, Lucky13). Bár valós veszélyt a fenti támadások nem jelentenek, de mindenképpen jó hír, hogy a TLS 1.2-es verziójával – jelenlegi ismereteink szerint – teljes biztonságban kommunikálhatunk az interneten, amennyiben azt a meglátogatott weboldal kiszolgálója is támogatja.

Gyorsabb kommunikáció

Hirdetés

Megérkezett a SPDY 3.1 protokoll támogatása is, amely a HTTP protokoll leváltására készülő eljárás a gyorsabb és biztonságosabb webelérés érdekében. Az iparági összefogásnak köszönhetően ez a protokoll lehet a HTTP protokoll 2.0-ás verziója.

További újdonság

Azure/Skia hardveresen gyorsított tartalomleképzés Linuxon

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network vonatkozó cikkében találhatóak.

Általános újdonságok a mobil verzióban

  • további nyelvek támogatása a felhasználói felületen
  • jobb olvashatóság az alapértelmezett Clear Sans betűkészlet hatására
  • UI és megjelenítési fejlesztések
  • az Android 4.4 (KitKat) nem működő Flash-hibájának javítása

Letöltés

A legújabb Firefox továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, a közzétett biztonsági hirdetményeket pedig itt lehet elolvasni.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők.

A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak. Teljes változáslista.

A Thunderbird letölthető új verziójában megjelent hibajavítások listája és a közzétett biztonsági hirdetmények.

A SeaMonkey 2.24-es verziója (még csak béta-változatban) elérhető innen, a kiadási megjegyzéseket pedig itt lehet megtekinteni.

Előzmények