Elbocsátások a Mozillánál

A jelek szerint a cég súlyos gazdasági helyzetben van, és a csodaszer egyelőre még nem került elő.

A vállalatvezetés tegnap hivatalos blogposztban jelentette be, hogy a Mozilla Corporation megválik mintegy 250 alkalmazottjától.

Hirdetés

A lépésről pár órával a bejelentés előtt értesítették a munkavállalókat egy e-mailben, melyet Mitchell Baker, a Mozilla vezérigazgatója és a Mozilla Alapítvány elnöke jegyez.

A vezető pénzügyi okokkal, valamint a koronavírus-járvány miatt előállt válsághelyzettel magyarázza a felmondásokat. Baker leírja, hogy kénytelenek a Covid-19 utáni világra készülni, így többek között át kell alakítani a vállalat struktúráját, hogy a hangsúly a Mozilla új kereskedelmi szolgáltatásaira kerüljön át.

Arról is beszél, hogy a járvány kitörésekor több kényszerű, költségcsökkentő intézkedést is bevezettek, így pl. létszámstopot rendeltek el, juttatásokat szüntettek meg, vállalati rendezvényeket töröltek – ám ez nem volt elég a veszteségek kompenzálására, és ma már világos, hogy a Covid előtt meghatározott célok nem teljesíthetőek, újra kell gondolni a terveket és a működést. A menedzsment már a tavasz óta tárgyal a lehetséges lépésekről, így pl. az elbocsátásokról is, melyek most bekövetkeztek.

A körülbelül 250 álláshely felszámolásába beletartozik az is, hogy a tajvani Tajpejben folytatott tevékenységüket teljesen megszüntetik, illetve 60 főt a vállalaton belül új helyre vezényelnek (az elküldöttek nagyobb része a Servo böngészőmotor fejlesztői, illetve a biztonsági csapat tagjai közül került ki). Baker hangsúlyozta, hogy egytől egyig elkötelezett, kiváló szakemberekről van szó, az elbocsátásokat a pénzügyi helyzet indokolja, nem pedig személyes vagy szakmai kifogások. A távozók végkielégítést kapnak, valamint járnak nekik a 2020-as első félévi bónuszok is. Azt is megígérte, hogy – ha az illető beleegyezik – egy különleges kiadványban („talent directory”: egyfajta publikus ajánlólevél) fogják támogatni az elküldötteket az álláskeresésben.

Hogy pontosan hogyan is képzelik el a cég jövőjét, arról túl sokat nem tudni, de pl. biztosan szerepet kap benne a nemrég elindított VPN-szolgáltatás. A nagy kérdés az, mi lesz a vállalat bevételeinek 90 százalékát adó Google-lal, ugyanis a cégek jelenleg érvényes szerződése idén jár le, és még nem ismert, meghosszabbítják-e.

Előzmények