Montenegróban érdeklődik a Matáv

A Matáv szakemberei a közelmúltban kétszer is jártak Montenegróban, s a magyar társaság az érdeklődés fokából ítélve a helyi távközlési cég legkomolyabb vevőjelöltjének számít – jelentette ki az MTI-nek Zoran Sekulic, a montenegrói távközlési ügynökség vezetője. A tervek szerint júniusban írják ki a privatizációs tendert a helyi vezetékes szolgáltató, a Telecom Montenegro (TM) többségi, 60 százalékos részesedésére, s valószínűleg hasonló részesedést kínálnak a jelenleg még a TM százszázalékos tulajdonában lévő Monet mobilcégből is. A vezetékes társaság 195 ezer előfizetővel rendelkezik, a hálózat a régióban fejlettnek számít, a vonalak 95 százaléka digitalizált. A 2003 februárjában létrejött Szerbia és Montenegró állam kisebbik tagja hatszázhúszezer lakosával nem számít ugyan nagy piacnak, ám földrajzi elhelyezkedése miatt jól illeszkedne a délszláv államokban (Macedóniában) már pozíciókkal rendelkező Matáv terjeszkedési elképzeléseihez. A magyar társaságnál ugyanakkor nem kívánták kommentálni az érdeklődés hírét.

Amíg a montenegrói vezetékes piac nem számít telítettnek, a mobillefedettség meglehetősen magas, 440 ezer lakos rendelkezik mobiltelefonnal. Ebben szerepet játszott, hogy a vezetékessel szemben a mobilpiacon már több éve verseny folyik, az 1997 óta szolgáltató ProMonte és a 2000-ben indult, a TM tulajdonában lévő Monet között. A ProMonte magántársaság fő tulajdonosa a Magyarországon a Pannon GSM tulajdonosaként ismert norvég Telenor vezetésével létrejött konzorcium. Érdekesség, hogy a konkurens mobilcégben a Telecom Montenegro is rendelkezik 9 százalékkal.

Az országban 35 ezer internetelőfizetés van, jórészt a TM tulajdonában álló szolgáltató, az Internet Montenegro jóvoltából.

A helyi távközlési felügyelet elnöke szerint a három cég többségi részesedése 200-300 millió euróba kerülhet. A pályázaton véleménye szerint a Matáv mellett 3-4 társaság indulhat, eddig szlovén és orosz érdeklődők jártak Podgoricában.

A Telecom Montenegro esetleges megvásárlásának fogadtatása megfigyelők szerint kedvező lehet a Matáv befektetőinek körében. Korábban a DT-csoportnál megvalósított adósságcsökkentési program jegyében a társaság visszalépett a (bolgár) terjeszkedéstől, a telített hazai piac pedig nem biztosítja a részvény vonzóvá tételéhez szükséges növekedést. Persze növekedést igazán egy a Matávéhoz mérhető nagyságú, ám kevésbé fejlett piacon lehetne elérni, mint amilyen a szerbiai. A Telekom Srbija Matáv általi esetleges megvásárlását Sekulic is logikus lépésnek nevezte, ám a Távirati Iroda helyi forrásai szerint az eladás a közeljövőben nem várható.

Azóta történt

Előzmények