Mobiltelefonok: a szabadság ára

Hirdetés

Most először találtak közvetlen kapcsolatot a mobiltelefon-használat és a -számomra eddig szinte "ismeretlen"- szem-rák között. Az essen-i egyetem kutatói, élükön Andreas Stang-gal, 118 szem-rákban szenvedő beteget, valamint 475 egészséges kontroll személyt vizsgáltak, mobiltelefonálási szokásaikat illetően.

Mint kiderült, a tumoros betegek sokkal többet mobiltelefonoztak, és a tanulmány következtetése szerint, akik ezt hasonlóan túlzásba viszik, náluk háromszoros az esély a megbetegedésre. Mindemellett ez még így sem olyan irtózatosan magas, hiszen amúgy csak 1 a 200000-hez az esély, hogy ránk lel ez a betegség. És azt se felejtsük el, hogy egy ekkora minta szinte épp csak elégséges ilyesmi következtetések levonásához, valamit a beteg beszámolója sem feltétlen 100%-os.

A briteknél ugyan már minden mobilhoz kis cédulka jár, amelyen a használat enyhén önveszélyességére intenek, azonban ez feltehetőleg még így is erős túlzás, hiszen most decemberben végre két, független stáb is egybehangzóan elvetette a mobiltelefon, mint agydaganatot okozó célszerszám hipotézist.

Végre megnyugodhatunk, és eztán már nyugodt szívvel adhatjuk oda a gyerkőcnek is a mobilt, hogy meghallgathassa az esti mesét, mert már neki is szabad..