Hirdetés

Emlékeztető: január 16-tól 11 jegyű a mobilszám

A magyar távközlési cégek és a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) mai közleményükben újra felhívják a fogyasztók figyelmét arra, hogy január 16-án, szombaton 00.00 órától a mobiltelefon-szolgáltatók hálózatán belüli hívásoknál, illetve a hálózaton belüli SMS-, MMS-küldésnél is mind a 11 számjegy, azaz a teljes mobiltelefonszám tárcsázására lesz szükség. Jelenleg a három szolgáltató hálózatában még mindig napi 1,5-2 millió hálózaton belüli hívást, SMS-t, MMS-t indítanak a fogyasztók csupán a hétjegyű előfizetői szám megadásával. Mivel az átállásig kevesebb, mint 20 nap van hátra, az NHH, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK), a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone arra kér minden mobiltelefon-felhasználót, hogy ha lehet, mielőbb nézzék át a telefonmemóriában tárolt számokat, és amennyiben vannak csak hét számjeggyel beírtak, azokat írják át a 11 számjegyes formátumra és lehetőség szerint ebben a formátumban tárcsázzanak mostantól.

A mobiltelefonszámok a +36-os nemzetközi országkódból, vagy a 06-os belföldi előhívóból,  a szolgáltató kétjegyű hálózatkijelölő-számából (20/30/70), valamint a hétjegyű előfizetői számból állnak. A hívószámok az átállást követően nem változnak meg, azonban január közepétől a hálózaton belüli hívásoknál is a teljes számformátumot kell használni, éppúgy, ahogy jelenleg is mind a 11 számjegyet tárcsázni kell, ha másik szolgáltató hálózatába telefonálunk, vagy ha külföldről akarunk magyarországi mobiltelefonszámot hívni.

A három hazai mobiltelefon-szolgáltató ügyfeleinek száma november végén 11 millió 687 ezer volt, és ez a szám a következő években várhatóan tovább növekszik. A rendelkezésre álló, kiosztható hívószámok azonban korlátozottan állnak rendelkezésre. A hívószámok körének bővítése érdekében került sor a vonatkozó kormányrendeletek módosítására. Mivel megszűnik a hálózaton belüli hétszámjegyes hívás és üzenetküldés lehetősége, újabb számmezők szabadulnak fel, kiadhatóvá válnak a 0-s és 1-es számmal kezdődő hétjegyű előfizetői hívószámok is.

Az NHH, a HFJK, a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone egyaránt azt javasolja az előfizetőknek, hogy minden esetben a belföldön és külföldön egyaránt használható nemzetközi formátumot (+36 előhívó, hálózatkijelölő-szám, hívószám) használják, és ezt a formátumot válasszák, amikor a telefonkönyvben eltárolt hétjegyű hívószámokat módosítják. Azaz azt javasolják, hogy a telefon memóriájában tárolt hétjegyű számokat már most egészítsük ki a +36 azonosítóval és a hálózatkijelölő-számmal (20/30/70). A jelenleg még hét jeggyel elmentett számokat minden előfizetőnek a saját szolgáltatója előhívója alapján (+3620; +3630; +3670) kell kiegészítenie.

Az NHH, a HFJK és a három mobilszolgáltató javasolja, hogy a sikeres átállás érdekében az érintettek mielőbb végezzék el a szükséges lépéseket:

  • Cégek és vállalkozások, magánszemélyek is ellenőrizzék a SIM-kártyával működő riasztók – legyen az akár autóba szerelt, vagy lakásban, irodában lévő –, liftek és egyéb berendezések (pl.: távvezérelhető kazánok) tárcsázási beállítását, hogy azok 2010. január 16-tól is zavartalanul üzemeljenek
  • Célszerű ellenőrizni az esetleges számítógépes szoftverek beállításait, ahol tárcsázáshoz vagy üzenetküldéshez hívószám van rögzítve
  • Javasolják, hogy a vállalkozások, a magánszemélyek és az intézmények fejléces papírjain, honlapjain, illetve névjegykártyáin, továbbá hirdetéseiben és egyéb felületein a telefonszámokat a +36-os formátummal tüntessék fel

Fontos tudni, hogy 2010. január 16-án 00.00 órától hét számjegy használata esetén a hívás sikertelen lesz, illetve az így küldött üzenetek nem érkeznek meg a címzettekhez. A sikertelen hívási kísérletről hangbemondás tájékoztatja az előfizetőket, míg a csak hét számjeggyel küldött SMS-ek és MMS-ek nem fognak megérkezni a címzetthez.

A hívószámok tárcsázásának változásával lehetővé válik a mobilszolgáltatók által használható számmező közel hatmillió telefonszámmal való bővítése. Január közepe után, a mobilszolgáltatók által kiadott hétjegyű előfizetői számok 0-val vagy 1-gyel is kezdődhetnek majd, míg jelenleg a mobilszámok csak a 200 0000 – 999 9999 tartományból használhatóak.

További részletek és információk az NHH, a HFJK és a mobilszolgáltatók honlapjain olvashatóak.

Azóta történt

Előzmények