Mobilitás, felhő, webkettő: csak a bizonytalanság biztos

Évek óta az IT-biztonsági szakma konferencia-naptárának biztos pontja az IDC IT Security Roadshow, melyet az elmúlt, válságosnak nevezett évek után újra szép számú közönség előtt rendeztek meg tegnap. A rendezvényre korábban jellemző volt, hogy nagynevű előadók tartották a nyitóelőadást, sajnos ez idén elmaradt, a felejthető, botnetekről beszélő német professzor után azonban nem maradhatott hiányérzet a látogatókban.

Hirdetés

Eric Domage, az IDC IT-biztonsági kutatással foglalkozó programigazgatója például nagyon jól világította meg azt a helyzetet, melyben a megrendelők és a szállítók jelenleg vannak. A korábbi szűkös évek egyik eredménye, hogy az ügyfél „ingyen” szeretne prémium szolgáltatást, ezzel árversenyre, majd piaci konszolidációra kényszerítve a gyártókat. Ebből következik, hogy elsősorban a multinacionális, széles portfólióval rendelkező szállítóknak van esélye ebben a versenyben. Az informatikai büdzsé ugyanis nem fog nőni, de a kihívások fokozódnak.

Az előadók aránylag jól ismerték fel, mire kíváncsiak a nézők. Ahogy az a folyosói beszélgetéseken is szóba került, elsősorban az okostelefonok elterjedése okoz fejtörést a biztonsági felelősöknél, ugyanis ezek már nem csak telefonok, hanem komplett számítógépek, amikben a privát és a hivatalos lét egyesül. Megállíthatatlanul gyűrűzik be Magyarországra a cloud computing is, ennek szabályozási kérdései azonban teljesen homályosak, ahogy a Web 2.0 esetében is, de itt legalább kiforrott tartalomszűrő megoldásokkal valamilyen esély mutatkozik a kontrollálásra. A szállítók mondanivalóját két ügyféloldali előadás egészítette ki, ahol a PCI DSS, az etikus hackelés és a naplózás mindennapi problémáiba kaphattak betekintést a látogatók.

Összességében tehát értékes információkat hallhatott az összegyűlt több mint 100 ember. Folytatás jövőre, a szakmabelieknek kötelező a megjelenés.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IDC

Azóta történt

Előzmények