Asztali gépen is sokan használunk mobilnetet

Felmérésben vizsgálta a lakosság mobilinternettel kapcsolatos tájékozottságát, véleményét a Telenor és a Szonda Ipsos. A vizsgálatból kiderül: annak ellenére, hogy a szolgáltatás egyre elterjedtebb, léteznek közkeletű tévhitek vele kapcsolatban. Például a megkérdezettek 25 százalék szerint ezt a típusú internetet csak annál a szolgáltatónál lehet igényelni, ahol a mobiltelefonra is előfizetünk. Ez nem igaz, hiszen a mobilinternet használatának nem feltétele, hogy valakinek a mobiltelefonja is ugyanazon szolgáltatónál legyen. Továbbá a megkérdezettek 20 százaléka hiszi úgy, hogy a mobilinternetet csak laptoppal lehet használni – ami szintén tévedés.

A mobilinternetről a válaszadók 59 százaléka úgy vélekedik, hogy egyszerűen és könnyen használható. Ezt az internetezési megoldást leginkább a 40 év alattiak használják, legjellemzőbben a 26-40 év közöttiek. Körükben az átlagosnál nagyobb arányban találunk olyanokat, akik felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkeznek, és Budapesten – Pest megyében élnek.

„A kutatás során a mobilinternetet már használók többsége az állandó szabadságot jelölte meg a választása fő okaként. Az indokok között nagyon fontos helyen áll még az egyszerű használat, illetve az, hogy a vásárlást követően azonnal lehet vele internetezni, nem kell a bekötésre várni” – nyilatkozta Nagy Annamária, a Telenor kutatási osztályának vezetője.

Érdekesség, hogy bár mobilinternetről beszélünk, vannak, akik kifejezetten otthoni használatra választják ezt a megoldást. Az előfizetők 41 százaléka asztali számítógépen, 59 százaléka laptopon veszi igénybe a szolgáltatást. A mobilinternet-előfizetések 73 százalékában nem csupán egy ember használja az adott mobilinternetet, hanem a család számos tagja. Noha az emberek a mobilinternet vásárlásánál figyelembe veszik azt, hogy bárhol csatlakozhatnak vele a világhálóra, mégis csak a mobilinternetezők fele használja ki a mobilitás adta lehetőséget, szabadságot – derül ki a Telenor kutatásából.

Azóta történt

Előzmények