A WHO szerint a mobiltelefon okozhat agydaganatot

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatással foglalkozó nemzetközi ügynöksége (International Agency for Research on Cancer – IARC) tegnap sajtóközleményt adott ki, melyben arról számolnak be, hogy a szakemberek az rádiófrekvenciás készülékek által kibocsátott elektromágneses mezőt az emberi egészségre lehetséges veszélyek közé sorolták be. Ezt arra alapozzák, hogy kutatásaik szerint az agydaganatok egyik típusának, a gliomás daganatok számának növekedése összefüggésben áll a mobiltelefon-használat elterjedésével, ezért ezeket az eszközöket kockázatosnak minősítették.

Hirdetés

A mostani bejelentés némiképp meglepő, mivel a WHO korábban azt az álláspontot képviselte, hogy a mobilkészülékek által kibocsátott sugárzás egyáltalán nem, vagy pedig csak igen elhanyagolható mértékben károsítja az egészséget. A 10 évig tartó, 24 millió dolláros projekt keretében elért eredményeket, mely szerint az agydaganatok és a mobilok közötti kapcsolat nem bizonyítható, a WHO tavaly publikálta.

A bejelentés szerint az új szakvéleményt 14 ország 31 tudósa alakította ki, akik a legújabb kutatási eredmények összegzését végezték el a közelmúltban, s habár a szakemberek kijelentik, hogy a rák és mobilhasználat közötti összefüggés teljes értékű bizonyításához még nem elegendőek az adatok, ehhez további kutatásokra van szükség, a lehetséges kockázatok csökkentése érdekében ajánlott a készülékek használatának minimalizálása.

A sajtóközlemény kiadására gyorsan reagáltak az ellenérdekeltek is, például egy tekintélyes iparági szövetség (Cellular Telecommunications Industry Association – CTIA), akik közleményükben rámutatnak, hogy szerintük az IARC megbízhatatlanságát mutatja, hogy korábban a savanyúságokról és a kávéról is megalapozatlanul állítottak hasonlókat, módszertanuk kétségbe vonható, a bizonyítékaik pedig még a „potenciálisan veszélyes” minősítés megadásához is kevesek. Az IARC nem végzett új kutatást, csupán a korábbiakat elemezte, és érdekes módon az amerikai hatóságok ugyanezen tanulmányok alapján arra jutottak, hogy nincs bizonyíték az agydaganatok és a mobilozás közötti összefüggésre – áll a CTIA közleményében.

Vagyis a mobilhasználat káros hatásairól szóló vita messze nincs lezárva, a saga folytatódik, és még sok-sok tanulmányt fogunk olvasni a témáról, melyek eredményei valószínűleg összefüggenek azzal, hogy épp melyik oldalon áll az a szereplő, aki a kutatást szponzorálja.

Előzmények