Az MNB a 15 ezer forintos határ megtartását javasolja

Még nincs kialakult álláspont, úgy tűnik, a felek még egyeztetnek, és nem lehet biztosat állítani arról, hogy jövő év elejétől mi lesz.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a magyarországi pénzügyi infrastruktúrák megfelelően kezelték a koronavírus-járvány pénz- és értékpapír-forgalmi hatásait, és a jelentősen megnövekvő elektronikus fizetési tranzakciókat; a jegybank az érintőkártyás vásárlások esetében a PIN-kód kötelező használatára vonatkozó, március 20-tól ötezer forintról 15 ezer forintra megemelt értékhatár megtartását javasolja hosszú távon is – mondta Bartha Lajos az MNB ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Hirdetés

Az igazgató hozzátette: az értékhatár megemelésére a jegybank tett javaslatot, azt később kormányrendelet is megerősítette, 2020. december végéig. Az intézkedés áttételesen csökkentette a vírus terjedésének kockázatát.

Az igazgató az MTI kérdésére kitért arra, hogy az értékhatár bevezetésére kockázatot jelenthetett volna a visszaélések számának növekedése miatt, ám információik szerint nem nőttek a visszaélések.

Az MNB eltökélt a megemelt limit mellett, álláspontjuk szerint ha a bankszektor nem tudja erőteljes statisztikákkal igazolni, hogy „ennek hatására óriási visszaélési hullám indult el, és ez az ügyfeleknek rossz”, akkor ragaszkodnak a 15 ezer forintos határhoz – szögezte le Bartha Lajos. Jelezte azt is, hogy korábban nem volt jogszabályban szabályozva a limit, az inkább egyfajta „elvárás” a bankok és a kártyatársaságok irányába. Reményét fejezte ki, hogy a szolgáltatók 2021 januárjától „maguktól” emelik a határt 15 ezer forintra - ha nem, akkor mindenképpen szabályozási lépésen is gondolkodnak.

Ezzel kapcsolatban egy nappal korábban nyilatkozott Gion Gábor pénzügyi államtitkár is a Magyar Nemzetnek adott interjújában, ám ott kitérően válaszolt a kérdésre: „a szabály az év végéig él, a kormányzat álláspontja szerint a 15 ezres felső határ megfelelő”.

  • Kapcsolódó cégek:

Előzmények