Hirdetés

2018. július 23., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Szoftver rovat

Mit tud az ingyenes Office 2010?

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Részletek láttak napvilágot a fapados Office-ról. Az alkalmazásokkal minden dokumentumot meg lehet nyitni, de a szerkesztés a teljes kiadáshoz képest korlátozottabb.

Microsoft Office 2010A Microsoft tavaly októberben árulta el, hogy készül egy fapados, de ingyenes kiadás az Office 2010 irodai termékvonalból. Az Office Starter 2010 nevű csomagról – mely a Worksöt váltja le, és mellyel kizárólag újonnan vásárolt számítógépeken találkozhatnak majd a felhasználók – azonban akkor szinte semmit nem árult el a cég azon kívül, hogy abban két, korlátozott funkcionalitású alkalmazás, a Word Starter és az Excel Starter lesz megtalálható. A CNET News.com most megtudott néhány további részletet a pakkról.

A szaklap újságírójának Chris Capossela, a Microsft Office-üzletágának egyik vezetője elmondta: az ingyenes csomag hirdetéseket jelenít majd meg a jobb oldalon látható feladattáblán (task pane), ezek 45 másodpercenként cserélődnek. Legalábbis kezdetben a reklámok a teljes verzió előnyeit mutatják be, tehát csak önreklámokkal találkozhatnak majd a felhasználók, és – szemben a Google rendszerével – nem „figyelik” majd a megnyitott dokumentum tartalmát, hogy ahhoz illeszkedő bannert dobhassanak fel. Olyan üzenetekre lehet majd számítani, mint például: „Ne hagyja ki a PowerPointot sem!”.

A felhasználók mindkét alkalmazásban meg tudják nyitni a komplex Office-dokumentumokat is – mondta Capossela –, de a Word Starterben nem lehet majd makrókat használni, automatikus tartalomjegyzéket készíteni, vagy megjegyzéseket fűzni a dokumentumokhoz, bár másokéit el lehet olvasni. Az Excel Starterben is korlátozottak a szerkesztési lehetőségek, például nincs mód kimutatások (pivottáblák és pivotgrafikonok) készítésére. A vállalat szerint azonban a szoftverek az alapvető otthoni szövegszerkesztési és táblázatkezelési igények kiszolgálására megfelelnek.

Ha a felhasználó a számítógépére előtelepített Office Starterről váltani szeretne az Office 2010 valamelyik teljes kiadására, egy ún. „termékkulcskártyát” (Product Key Card) kell vásárolnia, mely az upgrade-hez szükséges kód mellett a telepítőlemezt is tartalmazza.

Capossela várakozásai szerint az Office Starter 2010 előtelepítve megtalálható lesz majd a márkás új számítógépek több mint 80 százalékán, de az ősz végéig biztos kaphatóak lesznek még olyan konfigurációk is, melyek a régebbi modellnek megfelelően a Worksszel és a teljes Office próbaverziójával kerülnek forgalomba. A fapados kiadással mindenesetre kockáztat a Microsoft, hiszen valós annak a veszélye, hogy a felhasználók – önmagában vagy esetleg a szintén grátisz, webes Office Web Appsszel együtt – megelégszenek majd az ingyenes kiadással.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.