Mit jelent az IT-piacon az ukrán-orosz háború?

Furcsa módon rövidtávon pozitív, hosszabb távon viszont már negatív lesz a hatása.

Alighogy kezd kikecmeregni az IT-piac a Covid-19 okozta válságból, rögtön egy újabb jelentős problémával néz szembe. Sajnos Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, ami önmagában is rendkívül káros cselekmény, de a szomszédban zajló háború éreztetni fogja hatását a környező országokban is, sőt, idővel a világ nagy részén.

Hirdetés

Az IT-piac szemszögéből az a kérdés, hogy mire lehet számítani, ami egy hónap elteltével lassan kezd körvonalazódni. A félvezetőgyártás általánosan érintett lesz, mivel a chipek legyártásához szükséges neongáz, palládium és héliumgáz egy jelentős része ukrán, illetve orosz gyárakban kerül előállításra. Vannak persze más források, illetve az érintettek rendelkeznek tartalékkal is, de ezeket idővel fel fogják élni. A héliumellátással már a világjárvány kitörése óta vannak problémák, a legnagyobb gond azonban az ipari minőségű neongáz kapcsán jelentkezik, amelynek túlnyomó része Ukrajnából származik. A háború miatt már most sem üzemel a két legnagyobb ukrán neongyár, és az alapanyag ára a korábbi szint több mint tízszeresére emelkedett. Jelenleg ennek még nincs közvetlen hatása a piacon elérhető termékek árazására, de később minden bizonnyal lesz. Minderre a palládiummal kapcsolatos problémák tesznek egy lapáttal, ugyanis ennek jelentős része Oroszországból származik, amely országot éppen súlyos szankciókkal büntet a nyugat.

A hosszabb távú kilátások egyértelműen nem jók, rövidebb távon azonban, különösen Európában, és köztük hazánkban is túlkínálat alakulhat ki. Ez arra vezethető vissza, hogy a szankciók hatására az IT gyártók nagy része nem szállít Oroszországba, miközben maga a piac azért nem annyira kicsi. A hatás már most érződik hazánkban, ugyanis Hagymási Balázs, az iPon kommunikációs vezetője szerint már megjelentek itthon az első, orosz piacra szánt EAN-kóddal ellátott processzorok és videokártyák, ráadásul a videokártya- és monitorgyártók is fokozzák az európai szállítási mennyiséget. Eközben az ukrán piac sem volt elhanyagolható, hiszen a magyar piac négyszereséről van szó, és a háború miatt ide egyszerűen nem lehet szállítani, tehát a nem teljesíthető ukrán rendelések is Európába juthatnak el.

A logisztikai problémák pár hónap múlva jelentkezhetnek érezhetően. Sajnos nem tudni, hogy a háború meddig tart, de ha elhúzódik a konfliktus, akkor a várhatóan tavasz végére csúcsosodó túlkínálat relatíve kis idő alatt átcsaphat hiányba, mivel a megszokott szállítási útvonalak a háború miatt kiesnek. A gyártóknak alternatív útvonalakat kell választani, és ezek egy részénél a szállítási idő hosszabb, ráadásul nem feltétlenül lesz olcsó maga a szállítás sem a biztosítási kockázatok emelkedése miatt. Ehhez még hozzájön majd a neongáz, palládium és héliumgáz fentebb már említett hiánya, illetve az, hogy Kínában kezd elszabadulni az új koronavírus-járvány. Ezek együttes hatása pedig hiánygazdaság kialakulását eredményezheti.

Érdemes külön kitérni a VGA-piacra helyzetére, ugyanis lassan megtörténik Ethereum 2.0-ra való teljes átállás. Pontos időpont nincs, de idén bekövetkezik, akár pár hónap múlva. Ez egy olyan tényező, ami bizonytalanságot szül, mivel az új Proof of Stake modellben nincs szükség VGA-kra a hagyományos értelemben vett bányászathoz. Innen a bányafarmok vagy keresnek egy másik kriptovalutát, vagy elkezdik ráönteni a piacra a használt VGA-kat. Hagymási Balázs, az iPon kommunikációs vezetője az utóbbira számít, ami nyilván túlkínálatot fog eredményezni a teljes szegmensen belül.

Azóta történt

Előzmények