Hirdetés

Misszionáriusokat a Second Life-ba!

Hirdetés


A Loyolai Szent Ignác által alapított rend, a Societas Jesu, közismertebb nevén a jezsuiták rendje 16. századi alapítása óta folyamatosan viták kereszttüzében áll, ám tagjainak elszánt elkötelezettségét, az oktatás más területein is mintaadó nevelési rendszerüket, a szerzetesek bátorságát, újra való fogékonyságukat – mindezt a szent cél érdekében – nehéz lenne kétségbe vonni. A jezsuitákat a rend létrejötte óta megtalálhatjuk a Föld azon részein, ahol előttük még hírét sem hallották a kereszténységnek, logikus gondolat tehát, hogy a 21. század „új világaiban”, a digitális valóságokban is megjelenjenek.

Ezt bizonyítja egy, a napokban, a La Civiltá Cattolica olasz nyelvű jezsuita folyóiratban megjelent cikk, amelyben Antonio Spadaro akadémikus (aki nyitottságáról híres, például Tom Waits nagy rajongója) arra biztatja rendtársait és egyházát, hogy ne rettenjenek vissza az újdonságtól, s bátran lépjenek be a Second Life virtuális világába hirdetni Isten igéjét, hiszen az itt jelenlévőknek is szükségük van lelki iránymutatásra, az itt kialakult közösségeket is ugyanolyan értékek jellemzik, illetve ugyanolyan veszélyek fenyegetik, mint a való világban létezőket. Spadaro szerint botorság az új jelenségekről nem tudomást venni, ehelyett meg kell érteni őket, s erre a legjobb út, ha a jezsuiták mint lélekvezetők itt is jelen vannak.

„S hogy van-e helye Istennek itt?” – teszi fel a kérdést a tudós, majd azonnal meg is válaszolja. Rámutat arra, hogy már jelenleg is számtalan vallás és felekezet tart fenn templomot és gyülekezeti helyet a hívőknek a Second Life-ban, s példaként hoz fel egy svédországi muszlimot, akinek avatarja a virtuális világban éppúgy elvégzi a rituálékat, mint „megalkotója” a valódi világban.

Spadaro felhívja a figyelmet a Second Life „erős erotikus dimenziójára”, mivel az avatarok nemi szerveket vásárolhatnak maguknak, így a virtuális világ „megnyílik az erotikus ingerek szinte minden formája előtt, a prostitúciótól kezdve a pedofíliáig”. Véleménye szerint a digitális valóságban nem csak az igazitól megcsömörlöttek lelnek menedéket, hanem rengeteg olyan kereső lélek is akad, aki eligazításra vár, ezért e helyek kiváló „missziós területek”.

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények