Miss America csütörtökön indítja útjára saját böngészőjét

Hirdetés

Hét évvel ezelőtt a 13 éves Lauren Nelson barátaival belépett egy chatszobába, s társalogva eltöltöttek ott egy kevés időt, ám balszerencséjükre egy kislányokra vadászó „online ragadozóba” botlottak, aki kiszedett belőlük néhány személyes adatot, s ennek az lett a következménye, hogy az illető levelekkel és kétes tartalmú fényképekkel kezdte el zaklatni a társaság egyik tagját. A gyerekek mindezt elmondták szüleiknek, akik feljelentést is tettek a zaklató ellen.

Talán ennek köszönhető (legalábbis a bevezető médiakampányban ezt hangsúlyozta), hogy Lauren Nelson – aki jelenleg a Miss America címet viseli – saját böngészőt dob piacra csütörtökön. A gyerekeknek szánt program (Kid-Safe Web Browser) a már régen használt blokkolási technológiát alkalmazza, nem is ez az újdonság benne, hanem az, hogy egy animált Lauren segíti a gyerekeket a biztonságos és érdekes böngészésben, felolvassa az e-mailjeiket; a böngészőt be lehet úgy is állítani, hogy a gyerekeket figyelmeztesse a házi feladat elkészítésére, rájuk szóljon, hogy etesse meg a halakat stb.

A böngésző jelenleg 10 318 oldal meglátogatását engedélyezi, melyeket a Miss America Organization és gyermekeknek szánt szolgáltatásokat (például a Club Tukit) fejlesztő és menedzselő Children Educational Network szakemberei válogattak össze (a szoftvert is ez utóbbi szervezet készítette). A szülők az új böngésző segítségével azt is megtehetik, hogy addig, amíg a gyerek a gépnél ül, letiltják a számítógépen lévő többi böngészőprogramot, illetve a tiltó- vagy engedélyező listát maguk is bővíthetik, ha nem felel meg nekik az alapbeállítás.

Az ismertető szerint Lauren Nelson animált, koronás változata minden programindítás után belebeg a képernyő közepére, s így üdvözli a szörfözni kívánó gyereket: Szia, a te Miss Amerikád vagyok, Lauren Nelson! Szörföljünk együtt a weben! Ha a lurkó egy tiltott oldalra akar belépni, Miss Amerika rápirít: Ez a weboldal nem szerepel a listán! Kérd meg anyut vagy aput, hogy vegye fel rá! Az animált királynő a legtöbb akciót hangosan kommentálja, a böngésző bezárásakor pedig bájosan burukkolja: Buh-Bye!

Greg Writer, a Children Educational Network vezetője nagy sikerre számít, s elmondta egy sajtónyilatkozatban, hogy a vállalat egyéb szolgáltatásait igénybe vevők 10 százaléka már előfizetett a prémiumváltozatban (mely az összes felügyeleti eszközt tartalmazza) havi 4,95 dollárba kerülő szolgáltatásra.

Azóta történt

Előzmények