A jogvédők nekiestek a Mininovának: 5 millió eurós bírság kilátásban

Az Utrecht-i Körzeti Bíróság tegnapi határozatában három hónapot adott a holland Mininova torrentportálnak arra, hogy eltávolítson minden jogvédett tartalomra mutató fájlt szervereiről, ellenkező esetben súlyos bírságot, akár 5 millió eurós pénzbüntetés szab ki az oldal üzemeltetőire. A törvényszék ezzel gyakorlatilag helyt adott a szintén holland illetőségű BREIN Alapítvány (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) kalózellenes szervezet keresetének: a jogvédő csoportosulás beadványában az szerepel, hogy a havi 30 millió látogatóval büszkélkedő torrentoldal ösztönzi a felhasználókat a szerzői jogok megsértésére, e tevékenységéből pedig a felületen megjelenő reklámoknak köszönhetően anyagi bevétele származik.

„A Mininova arra bátorítja felhasználóit, hogy tegyenek elérhetővé a felületen jogvédett anyagokat, segít a látogatóknak felkutatni a kívánt tartalmakat, adminisztrátorai és moderátorai segítségével pedig gondoskodik arról, hogy a jogvédett anyagok elérhetőek legyenek a portálon” – áll a határozatban. A bíróság nem fogadta el az oldal üzemeltetőinek érvelését, miszerint gyakorlatilag lehetetlen felkutatni és kitörölni a szerveken azokat a torentfájlokat, melyek jogvédett tartalmakra – többnyire zenékre, filmekre, játékokra – mutatnak.

A Mininova – ellentétben a Pirate Bayjel – részlegesen együttműködik a jogvédő csoportokkal, ugyanis több esetben is előfordult már, hogy különféle szervezetek bejelentésére eltávolított kiszolgálóiról illegálisan megosztott tartalmakra mutató hivatkozásokat. A bíróság álláspontja azonban az, hogy a fájlokat nem kérésre kell hébe-hóba törölni, hanem meg kell akadályozni azok elérését az oldalon. „A bíróság úgy véli, általánosságban ismert tény az, hogy az üzleti célból előállított filmek, zenék és televíziós sorozatok szerzői jogvédelem alatt állnak, s csak kivételes esetekben mentesek e szabályozás alól.”

A Mininova blogjában tudatta, tervezik a határozat megfellebbezését.

Azóta történt

  • Kihalt a Mininova

    A népszerű torrentoldal üzemeltetői mára virradóan minden jogvédett tartalomra mutató hivatkozást eltávolítottak a szerverekről.

  • Újra él a Demonoid

    Hosszú szünet után tért vissza az egyik legnépszerűbb torrentoldal.

Előzmények