Mindenkinek elérhető a Windows 10 legújabb előzetese

A Microsoft nagyjából öt hónapja jelentette be, hogy elérhető a Windows 10 első előzetese. Azóta a vállalat nem sajnálta az időt az operációs rendszer javítására, így bejelentették a legújabb előzetest, amely a 10041-es kiadás. Utóbbi előnye, hogy számos újítást és javítást kínál a korábbi verziókhoz képest, illetve lényeges tényező még, hogy regisztráció nélkül is letölthető, noha a Microsoft továbbra is nagyon ajánlja a felhasználóknak, hogy lépjenek be a Windows Insider Programba, hiszen így adhatnak visszajelzést az operációs rendszerről.

Az alábbi oldalon elérhető operációs rendszer legújabb előzetese több nyelven is letölthető (magyarul sajnos még nem), illetve létezik 32 és 64 bites kiadás is. Mindenképpen az utóbbit érdemes választani, ugyanis a Windows 10 igényeit kielégítő számítógépek szinte biztosan támogatják.

Ebben a Windows 10 verzióban már benne van a DirectX 12, illetve az új WDDM 2.0-s felület is. Ehhez a Windows Update szolgáltatáson keresztül érdemes letölteni a szükséges grafikus meghajtókat. Utóbbit a Microsoft kiemelten ajánlja ugyanis nagyon gyorsan frissülnek. Azt mindenképp meg kell jegyezni, hogy a DirectX 12 még kezdetleges állapotban van. A gyártók szándékosan letiltanak bizonyos funkciókat, illetve maga az API is küzd egy olyan problémával, hogy hat szál fölött instabil lesz, így az aktuális DirectX 12-es alkalmazások a biztonság kedvéért csak eddig skálázódnak. Ez szoftveres gond és később javítani fogják.

Ma még egyébként el kell fogadni, hogy az API specifikációja folyamatosan változik, így a Windowshoz kiadott frissítések után előfordulhat, hogy új grafikus meghajtók is szükségesek. Ezeket a gyártók a Windows Update szolgáltatáson keresztül állandóan biztosítják.

Fontos megjegyezni, hogy a Windows 10 legújabb előzetese még messze nincs kész, így mindenki csak saját felelősségére vágjon bele a tesztelésébe, illetve a használatába.

Azóta történt