Mindenki egy ellen - kiberháború élőben

A Norse élő kibertámadás-térképe nem tegnap indult, nyár óta több ezer rajongója lett. Nem csoda, igazán látványos ábrázolásmódjának köszönhetően az ember szinte várja, hogy a kínaiak újra összehangolt SSH támadást indítsanak, vagy, hogy a déli államok újra megtámadják északot némi MS-SQL-S segítségével.

A Norse élő adatokkal dolgozik: kétszáznál valamivel több adatközpontban vannak jelen a világ ötven országában, mintegy 8 millió olyan eszköz adataiból válogathatnak, amelyek pont úgy néznek ki, mint bármilyen másik eszköz a neten, csak ép "nincs mögöttük semmi". A cég arra használja ezeket a szenzorokat, hogy elkapja azokat a rosszindulatú támadókat, akik elhiszik, hogy a nagyi új táblagépe, vagy a védtelen okostermosztát jött szembe a Norse szenzorjának képében. A támadók IP-jét, a használt technikát, illetve az esetlegesen szükséges egyéb paramétereket rögzítik, sőt, tegnap óta vizuálisan is ábrázolják.

Egy komolyabb SSH különítmény érkezik
Egy komolyabb SSH különítmény érkezik [+]

Órákig elszórakozhat vele az ember azt várva, hogy a thaiföldiek újra nekidurálják magukat, és indítanak végre egy tisztességes SIP Flood támadást, nehogy az amerikaiak VOIP-on tudjanak boldog karácsonyt kívánni egymásnak.

Amíg fő a halászlé, vagy éppen mákot darál, közben érdemes pár pillantást vetni a Norse Polygon szolgáltatására. Persze a támadások csak egy kis részét tudják megjeleníteni a térképen, de az arányok és a volumenek stimmelnek, a nap, mint nap feldolgozott 150 TB adat viszont nem csak a rendszernek, a szemünknek is sok lenne. Jó ez így, itt lehet a partvonalról szemlélni a harcmezőt.

Ami különösnek tűnhet, hogy a legtöbb támadás az USA ellen irányul (sokszor az USA-n belülről is), azonban a keleti oldalt sokkal kevesebb támadás éri. Ez némileg torz képet ad a valóságról, ugyanis a cégnek az Egyesült Államokban van a legtöbb szenzora (és természetesen a támadók egyik közkedvelt célpontja is a szabadság országa).

A látványos harcok mögött azonban nagyon komoly kérdéskör húzódik. Hol vannak a határok? Észre vesszük majd, ha elkezdődik a következő háború? Az Észak-Koreát ért támadás, ami miatt 10 órán keresztül nem volt internet az országban, az amerikaiak számlájára írható?

Azóta történt

Előzmények