Minden ellenőrzött sofőr elbukott – megszólalt az Uber

Az Index készített interjút Rob Khazzammal, az Uber közép-kelet-európai regionális menedzserével. Ebben Khazzam gyakorlatilag minden kérdést megkerül, egyetlen egybe sem „áll bele”, egyenes választ nem ad.

Ahogy arról egy hónapja Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Facebook üzenetben tájékoztatott, elkezdődött az Uber ellenőrzése. A NAV száz sofőrből száznál talált kivetnivalót, így a büntetési arány száz százalékos. Ennek kapcsán tett fel kérdéseket az Index zsurnalisztája. Például azt, hogy mit szól mindehhez Khazzam, aki elmondta, hogy konkrétan semmit, azonban szerinte „az Uber minden szabályt betart Magyarországon, hosszú távon gondolkodunk, van helyi szervezetünk, helyi irodánk. Komolyan vesszük az ellenőrzéseket, komolyan vesszük az adózást.”

Németországi taxisok tiltakoznak az Uber ellen
Németországi Sacramentói taxisok tiltakoznak az Uber ellen (forrás: Advanced Mobility Project, Reuters/Max Whittaker) [+]

Az újságíró többször rákérdez, hogy a menedzser nem tartja-e aggályosnak a törvények kijátszását, erre azonban mindig azt a választ kapja, hogy az Uber a szabályok szerint játszik, adót fizet, és kizárólag elektronikus pénzmozgás történik, így az nyomon követhető – majd belerúg a személyszállítás többi résztvevőjébe is: „a személyszállítási iparág nem az átláthatóságáról híres.”

Érdekes, hogy az Ubert továbbra sem taxinak, hanem fuvarmegosztásnak (ridesharing) tartja, amilyen például a BlaBla Car, vagy a többi telekocsi rendszer. Csakhogy korábban ezekre is rászállt a NAV, az eredmény pedig az lett, hogy a sofőrök nem kérhetnek többet, mint amennyi az utazás tényleges költségének az utasra jutó része, plusz amortizáció. És itt kerül önellentmondásba az Uber menedzsere, aki az interjú vége felé arról beszél, hogy egész jó kiegészítő keresetet jelent mindez a sofőröknek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Uber

Azóta történt

Előzmények