Hirdetés

Minden korábbinál jobban ráfekszik a magyar piacra a Netflix

Nő a magyar szinkronos és feliratos tartalmak száma, a grafikus kezelfelület és a tartalmi leírások is elérhetőek lesznek magyar nyelven.

A Netflix által nyújtott szolgáltatások egy része 2016. januárja óta hivatalosan is elérhető hazánkban, de azt azért túlzás lenne állítani, hogy az amerikai cég különösebben elkényeztette volna a magyar felhasználókat. Most viszont változik a helyzet, hiszen az online streamingre, illetve tartalomgyártásra fókuszáló vállalat minden korábbinál komolyabb magyar nyelvű támogatással bővíti szolgáltatásait, azaz elindítja lokalizált verzióját hazánkban.

Hirdetés

Magyar szinkron, magyar felirat

Ennek értelmében 2019. október negyedikétől a Netflix felhasználói felülete elérhető lesz magyar nyelven is, épp úgy, mint az ajánlók, a filmek és sorozatok leírásai. Székely Dorottya, a Netflix EMEA régióért felelős content marketing menedzsere kérdésünkre elárulta, hogy a magyar nyelvű felirattal megtámogatott tartalmak száma jelentős mértékben bővül, például az összes Netflix Originals típusú film, sorozat vagy magazinműsor kap végre magyar nyelvű feliratot. Ezzel párhuzamosan ráadásul a legnépszerűbb tartalmak magyar szinkronnal is megtekinthetővé válnak.


[+]

Az is kiderült, hogy mindez sajnos nem egyik napról a másikra történik, hiszen a licencelt tartalmak esetében például egyesével kell megállapodniuk a jogtulajdonosokkal, és többek között jelenleg is ezen dolgoznak a cég munkatársai. Mindenesetre az jó hír, hogy a szolgáltatások kibővülése nem jár áremelkedéssel.

Magyar gyártású anyagok

Más hasonló profilú cégeknél volt rá példa, hogy a magyar leányvállalat forgatott szerializált remake tartalmat. Elég például az Aranyélet című sorozatra gondolni, amely mostanra komoly nemzetközi karriert is befutott. Kíváncsiak voltunk, hogy a Netflixtől is számíthatunk-e valami hasonlóra, és azt a választ kaptuk, hogy ilyen irányú tervei jelenleg nincsenek a cégnek. Székely Dorottya elmondta, hogy a Netflix egyébként kifejezetten szeret Magyarországon forgatni, mert a szakmában nagyon komoly elismertségnek örvendenek a hazai szakemberek.


[+]

Hazánkban készült a The King, a Witcher vagy a Halál Angyala, sőt jelenleg a Barbárok felvételei is Budapest közelében zajlanak. Magyar tartalmak is kerülnek fel a katalógusukba, hiszen a tervek szerint év végéig 50 magyar címmel bővül majd a kínálat. Érkezik például a Saul Fia, vagy a Ruben Brandt, a gyűjtő (ez szinte a világ összes országában elérhetővé válik), de visszanyúlnak olyan sikeres magyar filmekhez is, mint a Csak szex és más semmi.

8K

Egyre több gyártó lép színre 8K felbontású televízióval és az már most látszik, hogy a 8K tartalomszolgáltatás elsősorban az online streaminggel foglalkozó vállalatokra hárul majd, az 5G hálózatok megjelenésével pedig a megfelelő sávszélességgel kapcsolatos problémák jelentős része megoldódhat. A Netflix kulcsszerepet játszik és játszott a 4K HDR tartalmak népszerűsítésében, hiszen a vállalat kínálatában már jó ideje jelen vannak az ilyen típusú anyagok. Ezek után adná magát a dolog, hogy a cég a 8K elterjesztéséből is kivegye a részét. Azonban ezzel kapcsolatos kérdésünkre konkrét megerősítést nem kaptunk, csak halvány utalást arra, hogy a cégnek vannak tervei az 5G technológiával, de az egyelőre még homályban maradt, hogy mi.

Azóta történt