A Microsoft a ZTE-vel is megállapodott az Androidról

A Microsoft hivatalos blogjában Horacio Gutierrez jogtanácsos jelentette be, hogy a vállalat újabb androidos készülékeket gyártó céggel írt alá licencmegállapodást, mégpedig a kínai ZTE-vel zárták megegyezéssel a tárgyalásokat.

Hirdetés

Az Androidban használt egyes megoldások szabadalmával rendelkező Microsoft a közelmúltban sorra kötötte a számára komoly jövedelmet biztosító licencszerződéseket a gyártókkal, legutóbb, a múlt héten a tajvani Foxconn-nal egyeztek meg. A mostani szerződés azért kiemelten fontos, mivel a ZTE egyike az öt legnagyobb androidos gyártónak.

A Financial Times tudósításában kiemeli Gutierrez azon szavait, amikor a jogász érdekes módon általánosságban beszél a szabadalmi és szerzői jogi csatározásokról: „Az úgynevezett »okostelefonos szabadalmi háborúban« számtalan jelenleg is folyó per elkerülhető lett volna, ha a vállalatok hajlandóak lennének belátni, hogy a mások alkotásainak értékelése, elismerése a helyes út. A Microsoftnál a tapasztalatok alapján rájöttünk, hogy a szellemi tulajdonjog tisztelete kétirányú utca, és mi mindig készek voltunk tisztelni mások jogait, amennyiben mások is tiszteletben tartják a mieinket. E gyakorlatot követve az elmúlt évtizedben több mint négymilliárd dollárt fizettünk ki másoknak, hogy ügyfeleink olyan termékeket kapjanak tőlünk, melyek jogi státusza tiszta.”

A jogtanácsos arra persze nem tér ki, hogy ugyanezen idő alatt a Microsoft mekkora bevételhez jutott például a licencdíjakból, de – főleg az Android miatt – igen nagy összegekről lehet szó, idézet az IT café egy 2011-es tudósításából: „Azt persze Redmond sem árulja el, hogy mennyi bevétele származik az androidos készülékek után fizetett licencdíjakból, ez a tétel az elmúlt negyedévben 1,96 milliárd dollár forgalmat elérő játékgépes és hardveres részleg számaiba olvad bele. A Goldman Sachs úgy becsüli, hogy a Microsoft a jogokat megvásárló gyártóktól készülékenként 3-6 dollárt kap, amiből az idén közel 450 millió, jövőre pedig akár jóval egymilliárd dollár feletti bevételhez juthat. Azaz többet kereshet az Androidon, mint a Google maga.”

Azóta történt

Előzmények