Windows XP: megkezdődött a visszaszámlálás

Hirdetés

Valószínűleg nem véletlen, hogy a Windows 7 sikerességét méltató közleményekkel egy időben jelent meg Stephen Rose bejegyzése a Microsoft hivatalos blogjában, melyben egy határozott lépéssel új lendületet ad a cég az XP visszaszorítására indított kampányuknak.

A bejegyzés lényege, hogy Rose egy szimbolikus gesztussal hívja fel a figyelmet arra, hogy a Windows XP támogatása körülbelül 1000 nap múlva (2014. április 8-án) megszűnik, s ugyanekkor a termékmenedzser arra buzdítja a felhasználókat, hogy mihamarabb váltsanak operációs rendszert, és a megérdemelten sikeres XP-t váltsák le a mai kor követelményeinek megfelelő, a kibocsátása óta már bizonyított Windows 7-re. A három év múlva esedékes támogatásmegvonás annyit jelent, hogy a Microsoft attól kezdve nem ad ki biztonsági frissítéseket az XP-khez, illetve az operációs rendszerre fejlesztő külső cégek többsége is eddig a dátumig nyújt megoldásaihoz XP-s támogatást. A régebbi rendszer háttérbe szorítását szolgálja a Microsoft azon lépése is, hogy böngészőjének, az Internet Explorernek a 9-es, illetve későbbi verziói már nem futnak az XP-n.

A Net Applications adatai szerint a Windows XP még mindig messze az élen áll a PC-ken az 51 százalékos részesedésével, de a Windows 7 is jól áll (27 százalék), és ha az elmúlt három hónap alatt tapasztalható trend folytatódik, akkor a legújabb operációs rendszer 2012 második negyedévében átveszi a vezetést idősebb rokonától. Az üzletileg igen fontos szektorban, az ilyen téren mindig lassabban mozduló vállalkozásoknál az XP még erősebben tartja magát, itt körülbelül a PC-k 60 százalékán fut ennek az OS-nek valamelyik változata.

Azóta történt

Előzmények