Hirdetés

Közel áll a megjelenéshez a Vista SP2

Tegnap a Microsoft Connect hálózat regisztrált tesztelői számára elérhetővé vált a Windows Vista második szervizcsomagjának (SP2) kiadásra jelölt (RC) változata. Azt egyelőre nem tudni, hogy a decemberben elkészült bétához hasonlóan ezt is kipróbálhatja-e majd a nagyközönség, és ha igen, mikortól.

Hirdetés

A Vista második szervizcsomagja egyetlen változatban készül Vistára és Windows Server 2008-ra, és mindazokat a frissítéseket tartalmazza majd, amelyek az SP1 óta megjelentek. Az SP2 azonban nem csak a korábbi patchek gyűjteménye. Újdonság lesz benne a gyorsabb és megbízhatóbb keresést ígérő Windows Search 4.0; a Bluetooth 2.1 specifikáció és a Blu-ray lemezek írásának natív támogatása; a wifihálózatok konfigurálását egyszerűsítő Windows Connect Now (WCN) implementálása, valamint a koordinált világidőt (UTC) használó időbélyegzők támogatása az exFAT fájlrendszerben (ez biztosítja majd a problémamentes szinkronizálást a különféle időzónákban).

A most kiadott RC után újabb tesztstációt nem tervezett beiktatni a Microsoft, így ha komolyabb probléma nem jön közbe, most a pakk véglegesítése következik. A final kiadási céldátumáról a szoftvervállalat hivatalosan nem nyilatkozik, de az a malajziai weboldal, a Tech ARP, amelyik korábban pontos előzetes információkat közölt a Windows Vista első, majd a Windows XP harmadik szervizcsomagjának kiadási ütemtervéről is, úgy tudja, hogy a terjesztésre kész RTM változat áprilisban készül el. (Az RC megjelenését, ugyancsak pontosan, februárra jósolták.)

Ez nem jelenti azt, hogy a frissítés még ebben a hónapban széles körben elérhetővé is válik, hiszen az RTM-et elsőként a gyártók kapják meg, a felhasználók csak később juthatnak hozzá. A Windows XP SP3 például a Microsoft eredeti ütemterve szerint egy héttel az RTM elkészülte után jelent volna meg a letöltőközpontban és a Windows Update-en, automatikus frissítésként pedig közel másfél hónappal később – más kérdés, hogy az időközben felfedezett hibák miatt végül ezeket a céldátumokat nem sikerült tartani.

Azóta történt

Előzmények