Véget ért a Windows Vista általános támogatása

Hirdetés

Vista-logóE hét kedden véget ért a Windows Vista általános terméktámogatási ciklusa, ez azonban a felhasználók többsége számára nem hoz észrevehető változást, hiszen a mérsékelten népszerű kiadáshoz még öt évig, 2017. április 11-ig ad ki ingyenes biztonsági frissítéseket a Microsoft. Az, hogy a rendszer az ún. bővített terméktámogatási időszakba lépett, elsősorban az üzleti ügyfeleket érintheti, nekik kell azzal számolniuk, hogy a support és a nem biztonsági jellegű javítások már nem járnak ingyen.

Az, hogy az otthoni felhasználók számára sem jelenti a Vista végét a 2012. április 10-i dátum, csak februárban derült ki. A Microsoft – anélkül, hogy ezt nagy dobra verte volna – ekkor módosította terméktámogatási irányelveit: azóta a fogyasztói Windows-verziókhoz is ugyanúgy tíz évig biztosít biztonsági frissítéseket, mint az üzleti kiadásokhoz.

A szoftvercég korábbi támogatási gyakorlata szerint minden termékhez – akár üzleti, akár otthoni felhasználásra szánják – jár ún. általános vagy alaptámogatás a kiadástól számított 5 évig. Ez alkalomszerűen díjtalan segítségnyújtást és fizetett támogatást, a biztonsági frissítéseket és a nem biztonsági jellegű egyéb javítások igénylését foglalja magába. A fogyasztói Windows-kiadásokhoz esetében ennek lejártával véget ért a termék életciklusa, míg az üzleti termékek további 5 évig ún. bővített támogatásra jogosultak. Ebben az időszakban a biztonsági javítások változatlanul ingyenesek, de a nem biztonsági jellegű frissítéseket már csak azoknak a vállalatoknak járnak, amelyek erre a célra szerződést kötöttek a Microsofttal.

A vállalat vonatkozó weboldalára a mai napig nem átvezetett módosítással azonban megszűnt ez a különbségtétel, azóta mindkét termékkörhöz egyaránt jár az 5 plusz 5 éves terméktámogatás, azaz a Windows Vista és a Windows 7 otthoni verziói is megkapták a bővített támogatást. Míg a korábbi rendszerben a Vista támogatása 2012. április 10-én véget ért volna, most 2017. április 11-ig haladékot kapott a rendszer, a Windows 7 fogyasztói verziója pedig 2015. január 13-a helyett 2020. január 14-ig lesz biztonsággal használható.

A 2007 januárjának végén kiadott Windows Vista sosem volt népszerű, a magyarországi internethasználók számítógépein a 10 százalékos részesedést sem tudta elérni, a rankings.hu adatai szerint jelenleg 3,74 százalékon áll. Két szervizcsomag készült hozzá, a második 2009 májusában jelent meg.

Előzmények