Mit tudnak a Windows RT-s táblagépek?

A Microsoft tegnap elárulta, hogy több nagy PC-gyártó is készít a Windows 8 ARM-architektúrára írt kiadását, a Windows RT-t futtató számítógépeket. Amint a Building Windows 8 blog hosszú posztjából kiderül: az Asus, a Dell, a Lenovo és a Samsung is piacra dob majd ilyen konfigurációkat. Az első kettőről már tudjuk, hogy ARM-alapú tabletettel is készülnek – ahogy maga a Microsoft is –, de feltehetőleg notebookokat és asztali all-in-one gépeket is várhatunk a cégektől.

Hirdetés

Együtt könnyebb

A bejegyzésben Mike Angiulo, a Windows ökoszisztémájáért felelős vezető leírja, hogy a Windows RT esetében a cég minden korábbinál szorosabban együttműködött a hardvergyártó partnerekkel. Erre azért is van szükség, mert az ARM-rendszerchipek teljesen egyediek, így az operációs rendszer ugyanolyan testreszabást igényel minden egyes hardver esetében, mint az okostelefonokat hajtó platformok. A vállalat azt már korábban elárulta, hogy a chiptervezők közül három nagy szereplővel, az NVIDIA-val, a Qualcommal és a Texas Instrumentsszel dolgozik együtt, ezek megoldásaira épülnek majd a gyártók számítógépei, tabletjei. (Azóta tudjuk, hogy a Microsoft Surface-ben és az Asus táblagépében az NVIDIA Tegra 3 dolgozik majd.)

Az együttműködés során mind a Microsoft, mind partnerek a fejlesztés kezdetétől fogva megosztották egymással az egyes prototípusokat, a szoftverek és driverek tesztverzióit, és megosztották egymással a tapasztalataikat is. (Az alábbi képen az Asus tabletjének egy korai és kész változata látható.) „Ennek eredményeként minden Windows RT alapú PC-n konzisztensen gyors és gördülékeny lesz az érintésvezérlés, hosszú lesz az akkumulátoros üzemidő, elérhető lesz az aktív készenléti mód, és mind gyönyörű, vékony és könnyű formatervű lesz. Mindegyik úgy készült, hogy a Windows RT képességeiből a legtöbbet kihozza” – írja Angiulo.

A rendszer egyik jellemzője az ún. connected standby mód, az aktív készenlét, mely a mobiloperációs rendszereken volt eddig megszokott. Amikor a gépet nem használjuk, az alacsony fogyasztású módba kapcsol, de „nem alszik”, hanem naprakészen tartja a levelezést és az egyéb beállított szolgáltatásokat. Ebből a módból a PC kevesebb mint egy másodperc alatt ébred fel. A Microsoft a különféle Windows RT-s prototípusokkal 8 és 13 óra közötti akkumulátoros üzemidőt mért HD-videó lejátszása mellett, míg az aktív készenléti idő 320 és 409 óra között mozgott. Ennél a végleges hardverek és szoftverek még jobban is teljesíthetnek – írja Mike Angiulo. A méréseket 10,1 és 11,6 hüvelykes kijelzőjű tabletekkel és laptokokkal végezték, az akku teljesítménye 25 Wh és 42 Wh között volt. A prototípusok jellemző tömege 520 és 1200 gramm között, vastagsága pedig 8,35 és 15,6 milliméter között mozgott.

Gördülékeny touch és UI

A cégek a készülékek méretének és fogyasztásának csökkentését szem előtt tartva hardveres fejlesztéseket is végeztek: például a jellemzően több chipet igénylő érintésvezérlést egy lapkára integrálták. A Windows RT-s gépeken a touchkontroller 100 Hz-es mintavételezési frekvencián üzemel, ami a Microsoft szerint nemcsak gyors reakciót, de nagy pontosságot is eredményez a gyakorlatban. A billentyűzettel is rendelkező megoldások esetében jellemző lesz a multi-touch touchpad is, melyen működnek majd a Windows 8 gesztusai.

A blogból kiderül az is, hogy a Windows RT grafikus felületének animációit 60 fps-sel jelenítik meg a hardverek – legalábbis a Microsoft ezt a célt tűzte ki maga elé. A gyártóknak lehetősége lesz az NFC támogatására is, és a gépek alapértelmezés szerint képesek lesznek kezelni számos külső perifériát, mint például az USB-s tárolókat, nyomtatókat és egyéb eszközöket.

Mike Angiulo azzal zárja a bejegyzést, hogy a hardver mit sem ér a lehetőségeit kihasználni képes alkalmazások nélkül. Az eddigi eredmények biztatóak: a Windows Store-ban elérhető, RTM-en működő appok 90 százaléka működik a Windows RT-n is.

A termékek várható áráról azonban ezúttal sem esett szó. Korábban a Microsoft a Surface kapcsán azt mondta, hogy a Windows RT alapú modell annyiba kerül majd, mint egy hasonló kiépítésű ARM-tábla, míg az inteles kiadás az ultrabookok árszintjén lesz majd megvásárolható.

Azóta történt

Előzmények