Hirdetés

Napi statisztika: teret veszít a Windows

Hirdetés

A Net Applications piackutató felmérései szerint az operációs rendszerek piacán – ha minden számítógépet, vagyis a táblagépeket, az okostelefonokat stb. is hozzávesszük az asztali gépekhez – a Windows részesedése 2010 folyamán folyamatosan csökkent: a 2010. februári mérés szerinti 92,12 százalékról tavaly decemberre már 90,29 százalékra esett vissza, vagyis ha a trend folytatódik, idén év elején valószínűleg történelmi ponthoz érhetünk el, mert 90 százalék alá eshet az arány.

OS

Az elég nyilvánvaló, hogy a még mindig egyeduralkodó Windowsok rosszabb szereplése a mobil eszközök terjedésének köszönhető, mivel ezeknél a gépeknél jelentős mértékű a verseny, az eladott készülékek egyre többje nem Microsoft-programot futtat.

Ugyanakkor az operációs rendszerek verzióit mutató bontásból az is jól látszik, hogy a trend ellenére a Windowsok részesedése még mindig nyomasztóan túlsúlyos, növekvő eladásaikra sem lehet panasz, a sok konkurens program aránya csak töredékszázalékokban mérhető, az eltolódás leginkább az Apple-termékeknek, illetve a felfutóban lévő Androidnak köszönhető.

Azóta történt

Előzmények