Új funkciók a Windows 8-ban: reset és refresh

A rendszer-visszaállítás hosszú ideje, a 2000-ben kiadott Windows Me óta része a Windowsok funkciórepertoárjának. Ez bizonyos korlátokkal lehetővé teszi, hogy a felhasználó visszalépjen az operációs rendszer – a rendszerfájlok, a regisztrációs adatbázis, a telepített alkalmazások – egy korábbi, remélhetőleg stabilabb állapotára, ha arra szükség van. A mai okos készülékek többségén elérhető „gyári állapot visszaállítása” funkció végrehajtására, illetve a rendszer beállítások és adatok megőrzésével történő újratelepítésére azonban eddig nem volt mód, ezt a hiányosságot a Windows 8 pótolja majd.

Hirdetés

Amint a még fejlesztés alatt lévő új kiadásnak szentelt hivatalos blog hosszú posztjából kiderül: a vállalat programozói az egyszerűség és a gyorsaság szempontjaira koncentrálva igyekeztek megvalósítani a két új funkciót, úgy, hogy gyakorlatilag csak egy gombnyomás legyen az egész. Ezek a Windows 8-ban a beállításokban – a fejlesztői előzetesben ez egy Control Panel nevű Metro-stílusú alkalmazás – találhatók és indíthatók el.

A reset a gyári állapot visszaállításának felel meg, erre akkor lehet szükség például, ha a számítógépen, tableten túl akar adni a tulajdonosa. Ha ezt a folyamatot elindítja, a rendszer újraindul és a Windows Recovery Environmentet tölti be. Ez törli és formatálja azokat a partíciókat, ahol a Windows és az ahhoz tartozó adatok, beállítások, személyes fájlok találhatók, aztán újratelepíti, végül elindítja a szűz rendszert. A bétában elérhető lesz egy „alapos” (thorough) törlés opció, ami a meghajtó biztonságosabb törlését végzi el azzal, hogy véletlenszerű adatokkal írja felül a tárolt információkat – ez értelemszerűen jelentősen megnehezíti az adatok visszanyerését.

A másik opció a Windows „felfrissítése” (refresh). Ez úgy telepíti újra rendszert, hogy megőrzi a felhasználó beállításait, dokumentumait és Metro-alkalmazásait, mégpedig ott, ahol korábban voltak. Ennek végrehajtása után egy újonnan telepített rendszert kap a user, és majdnem ott folytathatja, ahol korábban abbahagyta. Azért csak majdnem, mert a hagyományos – a mai Windowsokban megszokott módon telepítendő – asztali alkalmazásokat alapértelmezés szerint nem tudja átmenteni a refresh. Mégpedig azért, mert (1) számos harmadik féltől származó telepítőmotor és konfigurációs megoldás létezik, amiket a Windows nem ismerhet; (2) a telepítők gyakran a rendszer telepítéskori állapotához igazodva installálnak funkciókat, komponenseket.

Visszaállítás Windows RE módban
Visszaállítás Windows RE módban

A Metro-appok esetében ilyen probléma nincsen, ott a telepítés minden alkalmazásnál ugyanúgy végezhető el. A korábban a rendszeren lévő desktopszoftverekről csak egy leltárt készít a refresh, a listát pedig egy HTML-fájlban a friss OS asztalára pakolja, ebből láthatja a felhasználó, hogy mit kell majd újratelepítenie. A funkció az alkalmazásokon felül a következőket is elfelejti: fájltársítások, képernyő-beállítások és tűzfalbeállítások.

Ha a Windows nem töltődik be, a reset és refresh funkció akkor is elindítható a teljesen újratervezett, érintésbarát felülettel újító Windows Recovery Environmentből. Arra az esetre, ha ebbe sem lehetne életet lehelni, a Windows 8-cal készíthető olyan bootolható pendrive, amelyről futtathatók a szokásos diagnosztikai lehetőségek mellett ezek is.

Fent szó volt arról, hogy alapértelmezés szerint a felfrissítés nem őrzi meg az asztali alkalmazásokat, lesz azonban egy olyan lehetőség, ami erre is képes: az egyelőre parancssorból elérhető recimg.exe eszközzel egyedi rendszerképet lehet létrehozni. Ezt akkor érdemes végrehajtani, ha a felhasználó már testre szabta a Windowst, eltávolította azokat az appokat, amikre nincs szüksége, és feltelepített azokat, amiket használ. Ha az egyedi image el lett mentve, onnantól a refresh ezt állítja vissza, természetesen a telepített desktopszoftverekkel együtt.

A Microsoft mérései szerint a Windows 8 mindkét funkciót elvégzi 6-8 perc alatt, BitLocker titkosítás használata esetén még az alapos törlést végző reset esetében is.

Azóta történt

Előzmények