Megvan a Metro UI új neve

Hirdetés

A múlt héten belsős forrásra hivatkozva azt állította a ZDNet, hogy a Windows 8 sokáig csak Metróként ismert dizájnnyelvének és felhasználói felületének új neve egyszerűen Windows 8 lesz. A szaklap informátora szerint: „Minden amit jelenleg, vagy a múltban Metro-stílusú alkalmazásként volt ismert (kötőjellel, vagy anélkül), az mostantól Windows 8 alkalmazásként lesz ismert. Minden, ami idáig a Metro felhasználói felületre hivatkozott, az mostantól Windows 8 felhasználói felületre lesz leváltva. A továbbiakban a Metro dizájn helyett a Windows 8 dizájn szavakat használjuk.” Ezt a változást látszik alátámasztani a Lenovo ThinkPad Tablet 2 promóciós oldala is, melyen már a Windows 8 alkalmazások megnevezés olvasható.

Más források szerint azonban a Microsoft a  „Modern” megnevezést használja majd a Metro helyett. Ezt valószínűsíti, hogy a vállalat weboldalán számos helyett ott, ahol korábban a „Metro-stílusú app” kifejezés szerepelt, most a „Modern UI stílusú app” szöveg látható. A The Register azt feltételezi, hogy ez utóbbi nevet talán a fejlesztőkkel való kommunikáció során használja majd a cég, míg a nagyközönség számára az új felületet Windows 8 felület néven reklámozza majd – ez azonban fölösleges zavart okozna.

Aki netán lemaradt volna róla, potenciális védjegyvita miatt kényszerült arra a redmondi vállalat, hogy átnevezze a már jól bejáratott névvel rendelkező megoldásait: a név ellen a Media Markt, Saturn és Metro áruházláncokat üzemeltető német Metro AG emelt kifogást. A Microsoft hivatalos reakciójában az áll, hogy a „Metro-stílus” elnevezést több termékük esetében is kódnévként használták eddig. „Ahogy közeledik a termékbevezetés, és a szakmai kommunikációról általános fogyasztói kommunikációra térünk át, már a márkaneveinket fogjuk használni” – állt a cég korábbi közleményében.

Azóta történt