Windows 8.1 RTM – kiadták, de még nincs kész

A Microsoft ma bejelentette, hogy legújabb operációs rendszerének nagy verziófrissítése készen áll a gyártásra, vagyis elérte az RTM, azaz a „release to manufacturing” fokozatot. Ez azt jelenti, hogy a Windows 8 megjelenése után 10 hónappal a Windows 8.1 és a Windows RT 8.1 szoftvereket a gyártók rendelkezésére bocsátják.

Hirdetés

Korábban Tami Reller, a Windows üzletág pénzügyi vezetője (mára új pozícióban: a marketingosztály irányítója) jelentette be, hogy a tervek szerint a partnerek augusztus végén kapják meg a frissítést, majd később a cég közölte, hogy a Windows 8.1 piacra lépését október 17-ére tűzték ki.

Ahogy már többször beszámoltunk róla, a szoftverfrissítés nem egyszerűen javítócsomag (service pack – SP) lesz, hanem a felhasználói visszajelzések és az eddigi tapasztalatok nyomán a Microsoft alaposan átgyúrta az operációs rendszert, főképp azt szem előtt tartva, hogy a radikális újításoktól idegenkedő magán- és céges felhasználókat is rávegyék a frissítésre.

Az is újdonság, és erre a Antoine Leblond a hivatalos blogban külön kitér, hogy míg a korábbi években az RTM gyakorlatilag a végleges rendszert jelentette, legfeljebb a kiadásig kiütköző hibákat javították, most ennél szélesebb körű együttműködésre számítanak gyártói oldalról, az utolsó simításokat közös munkával akarják elvégezni. Ebből következően szakítottak azzal a gyakorlattal is, hogy az IT szakemberek számára fenntartott TechNet, illetve a fejlesztők fórumának számító MSDN (Microsoft Developer Network) előfizetői a hivatalos megjelenés előtt már megkapták az RTM-verziót. (Ennek a változásnak a fórumok tanúsága szerint a tesztelésre kész fejlesztők nem igazán örültek.)

Előzmények

  • Októberben jön a Windows 8.1

    A Microsoft több új funkcióval igyekszik népszerűbbé tenni az egyelőre még igen lassan terjedő operációs rendszert.

  • Hivatalos: ilyen lesz a Windows 8.1

    A Microsoft tegnap véget vetett a találgatásoknak, és úgy döntött, megmutatja, mire számíthatunk az év végén megjelenő 8.1-es nagy frissítésben.