A Windows 7-nek nem lesznek kompatibilitási gondjai

Úgy tűnik, nemcsak a kereskedelmi bakiból tanult a Microsoft a Vista kapcsán (az év végi szezon után, 2007 január végén jelent meg az operációs rendszer), hanem arra is ügyelnek, hogy ne vádolhassák a Windowst újra azzal, hogy nem kompatibilis szoftverekkel és hardverekkel. Legalábbis ezt állítja Bill Veghte, a cég Windows-fejlesztésért felelős alelnöke.

Hirdetés

Veghte a TechEd konferencián beszélt erről, s kijelentette: már körülbelül tízezer szoftver-, illetve hardvercég dolgozik azon, hogy termékeik kompatibilisek legyenek az év végén érkező új operációs rendszerrel, a Windows 7-tel. Az alelnök elmondta, hogy most ez a legfontosabb céljuk: egy tökéletes, mindenkit kiszolgáló környezetet megteremteni a Win 7-nek – vagyis hogy a felhasználók szoftverei fussanak rajta, a hardverek esetében pedig álljanak rendelkezésre az eszközmeghajtó programok.

Habár ezeket a programokat nem a Microsoft készíti, ám a Vista története megmutatta, hogy a hiányosságokért mégis a vállalatot fogják hibáztatni: így történt ez 2007-ben is, amikor a Vista piacra kerülése után még olyan cégek termékei sem voltak Vista-képesek hónapokig, mint az Adobe, az Intel, az IBM vagy a Symantec. Az ebből fakadó kritikák okozta bizalmatlanság, illetve a márkanév „besározódása" a mai napig sújtja a Windows Vistát a vállalkozói piacon, s a nagyobb cégek döntő többsége még mai is XP-t használ.

Veghte szerint ez most nem történhet meg, mivel már „igen közel" állnak ahhoz, hogy gyakorlatilag minden szoftver és eszköz kompatibilis legyen a Win 7-tel. A fejlesztői, javítási munkálatokat augusztusban le kívánják zárni, hogy az év végén a boltokba kerülhessen a program. A Windows 7-től kereskedelmi fellendülést is várnak, mivel – többek között a gazdasági válság hatására is – a Windows-eladás a legutóbbi negyedévben 16 százalékkal visszaesett.

Azóta történt

Előzmények