Letilthatóak lesznek a Windows 10-ben a nem a Store-ból való alkalmazások

A cél a biztonság növelése, és az eszköz sokat segíthet a nagy gépparkot kezelő rendszergazdáknak is.

Nemrég erősítették meg, hogy a Microsoft áprilisban adja ki a speciális frissítést a Windows 10-hez, a Windows 10 Creators Update-et, és ennek szakemberek által a legutóbbi buildben kiszúrt nagy újdonsága lesz, hogy lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy letiltsák azokat a Win32 alkalmazásokat, melyek a Windows 10 Store-ban nem elérhetőek. Az opció célja, hogy megakadályozza a bloatware-ek és a malware-ek telepítését.

Hasonló lehetőséget az Apple is biztosít (a Gatekeeper figyelmeztet, ha a felhasználó nem a Mac App Store-ból akar alkalmazást telepíteni), illetve az Androidban is van egy olyan opció, amikor le lehet tiltani a nem a Play áruházból származó programokat.

Windows 10
[+]

A hírek szerint három opció jelenik meg: minden alkalmazást engedélyezek; előnyben a Store-ból származó programok, de egyébként más is jöhet; csak a Store-ból származó alkalmazásokat engedélyezem. Amennyiben a felhasználó a második opciót választja, akkor figyelmeztetést kap a külső alkalmazások telepítése előtt, de ha úgy dönt, engedélyezheti a folyamatot.

Windows 10
[+]

A várakozások szerint ez a funkció különösképpen a vállalatoknál, vállalkozásoknál, szervezeteknél dolgozó rendszergazdáknak jöhet jól, akik gyakran szenvednek a céges eszközökön nem kívánt alkalmazásokkal. Így ők megtehetik azt is, hogy általánosságban letiltják a Win32 alkalmazások telepítését, ugyanakkor egyes ilyen alkalmazásokat egyenként, egy szűrő használatával mégis engedélyezhetnek.

Azóta történt

Előzmények