Nem az USA kérte a nagy Microsoft-üzlet megállítását a britektől

A bejelentés előtt találkozott az amerikai és a brit trösztellenes hivatal két vezetője, de a Microsoft üzletéről állítólag nem esett szó – a vádak ellenére sem.

Várható volt, hogy nagy vihart okoz majd az, hogy a britek blokkolták a Microsoft és az Activision Blizzard 69 milliárd dolláros üzletét, amely a játékipar legnagyobb felvásárlása lett volna.

Brad Smith, a Microsoft elnöke konkrétan a Nagy-Britanniában eltöltött 40 évük legsötétebb napjának nevezte ezt.

Olaj volt a tűzre, mikor kiderült, hogy az amerikai FTC és a brit CMA vezetői még a bejelentés előtt találkoztak. A jelentések és nyilatkozatok szerint egyetlen egyesülésről sem tárgyaltak, pedig azzal vádolják a trösztellenes hatóságokat és vezetőiket, hogy együtt dolgoztak a Microsoft üzletének leállításán.

Bobby Kotick konkrétan kijelentette, hogy meglepte Lina Khan és a CMA-vezető találkozója Washingtonban, és jogilag nem is egyeztethettek volna aktív üzletről (bár nem tudja, hogy mi történt). Véleményét azért kifejtette: szerinte azt látjuk, hogy az FTC a CMA-t használja eszközként, és precedenst teremt – de nem lenne szabad így működniük.

Az amerikai FTC már korábban indítványozta az üzlet blokkolását, Kotick nyilatkozatára válaszul azonban közölték, semmi nem igaz a vádjaiból, ők nem kérték a briteket az üzlet megállítására. Azt is közölték, hogy egyetlen folyamatban lévő ügyről sem egyeztettek, sem a CMA-val, sem más hatósággal, és nem is működnek azokkal együtt ilyen értelemben. Más módon persze igen, évtizedek óta, de sosem terjesztették ki a felügyeletüket, akaratukat, tették hozzá. Így Douglas Farrar szóvivő szerint a saját döntésüket hozzák meg a független trösztellenes hatóságok, amikor láthatóan versenyellenes üzletet vizsgálnak.

Azóta történt

Előzmények