A Microsoft szerint magasabb fizetés kell a stagnáló munkaerőpiacnak

Stagnáló munkaerőpiacot emleget a Microsoft vezetője, aki szerint állandóvá válik a nyomás a magasabb fizetésekért.

Brad Smith, a Microsoft elnöke egy interjúban arról beszélt, hogy az amerikai cégek egy új korszakkal néznek szembe: egyre kevesebb ember lép be a munkaerőpiacra, a nyomás pedig állandóvá válik a magasabb fizetésekért.

Hirdetés

Smith szerint a nagy gazdasági turbulencia egyik forrása, hogy 1950 óta az amerikai munkaképes emberek tábora 5 évente úgy 5 millió fővel bővült, de 2016 és 2020 között ez 2 millióra csökkent, most még tovább lassul. Más országokban egyenesen negatív a mérleg.

Az utóbbi idők legnagyobb gazdasági lejtőjét emlegette egyébként Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója is az utóbbi időben (Elon Musk pedig a gazdasággal kapcsolatos szuperrossz érzéseit emlegeti), de Smith szerint nem szabad elkerülhetetlennek tartani a recessziót.

A „kevés” munkavállalóért folytatott versenyben a Microsoft ugyan csökkenti a toborzást, ki is rúg pár (pár száz vagy ezer) embert, de növeli a fizetéseket. Smith szerint sok cégnek szüksége lehet a Microsoft eszközeire, felhőjére, AI-megoldásaira a lejtőn is.

A tech szektor egyre többet foglalkozik egyébként a nyugati régiók születési rátájának csökkenésével, a kilencedik gyerekének örülő Elon Musk (két ikerbabája született a Neuralink egyik vezetőjétől a jelentések szerint) kiemelten kezeli a témát, és azt ígérte, hogy segít a krízis megoldásában. Smith azt mondja, nem javasolja ugyanazt a megoldást, mint Musk.

Azóta történt

Előzmények