Újabb csúcsvezetők távoznak a Microsofttól

Hirdetés

A Microsoft PR-cége tegnap megerősítette azt a hírt, hogy egy újabb veterán vezető vált meg a vállalattól: Rob Short, a Windows Core Technology csoport alelnöke a múlt hónapban távozott a cégtől – közölte a szóvivő. A Jeff Raikes szeptemberre bejelentett távozásának közzététele után megkezdődött találgatások tehát valósnak bizonyultak.

Rob Short 1988-ban csatlakozott a csapathoz, s a Windows operációs rendszer, leginkább a Windows NT fejlesztésében vállalt kulcsszerepet.

Ám nem csak Short távozik – valami történhet a Microsoft háza táján –, mert a szóvivő azt is elmondta, hogy Bruce Jaffe, a vállalati fejlesztések részlegének alelnöke, illetve Charles Fitzgerald, a Microsoft platformstratégiáért felelős igazgatója is elhagyja a vállalatot; mindketten a jövő hónapban.

Gates és Raikes visszavonulása után találgatni talán még felelőtlen spekuláció lett volna, ám a mostani bejelentés már el kell gondolkodtassa a szemlélőt. Ám – ahogy Rob Helm a Directions on Microsoft igazgatója az ARN-nek kifejtette –, a helyzet bonyolult. A vállalatbirodalom valóban le van maradva az internetes fejlesztések és jelenlét terén, tehát elképzelhető valamiféle személyi átrendeződés a siker érdekében, de a cég sikerei mégsem azt bizonyítják, hogy a Bill Gates aktív tevékenységtől való visszavonulása után maradt vezetői csapat rosszul dolgozott volna, hiszen a Microsoft stratégiai ágazatai folytatták a korábbi sikeres szereplést. Helm megjegyezte azt is, hogy az elmúlt három évben igen sok új csúcsvezető érkezett a redmondi óriáshoz: például Ray Ozzie, Kevin Turner vagy Steve Berkowitz.

Nehéz bármi biztosat is állítani. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az irányítást néhány éve átvevő Steve Ballmer átalakítási intézkedései Bill Gates végleges visszavonulási szándékának bejelentése után felgyorsultak, s az elnök-vezérigazgató egy új csapatot épít, amellyel igyekszik majd megőrizni a Microsoft kiváltságos piaci helyzetét.

Azóta történt

Előzmények