Hogyan készítsünk 3D-s képeket a fotóinkból?

Kedden számoltunk be arról, hogy kétévi hallgatás után a Microsoft kis létszámú innovatív csapata, a Live Labs a Washingtoni Egyetem kutatóival végzett közös munkájuk eredményeképp bemutatta, hogy milyen fejlesztéseket végeztek az ígéretesen induló Photosynth webes alkalmazáson, melynek lényege, hogy digitális fényképekből háromdimenziós modelleket képes alkotni.

A technológiai bemutató láthatóan nem öncélú volt, mivel a Microsoft tegnap megújította a Photosynth honlapját, pontosabban a nagyközönség számára is megnyitották a szolgáltatást. A szükséges plug-in telepítése és az egyszerű regisztráció után a felhasználó feltöltheti képeit a saját fiókjába, melyekből a szoftver azonnal elkészíti az úgynevezett synth-et, amely – a kétdimenziós panorámaképektől eltérően – valódi 3D-s élményt nyújt, körbejárhatóvá teszi az ábrázolt tárgyat, teret, épületet. A program egyelőre Windowson (XP SP2 és Vista), az Internet Explorer 7-ben vagy a Firefox 3-ban működik (a régebbi verziókat is támogatják, de ezek esetében néhány eszköz nem működik).

A valódi háromdimenziós élményhez természetesen az szükséges, hogy minél több, különböző nézőpontokból készített felvétel kerüljön a synth-be – a program analizálja a képeket, majd egységes háromdimenziós objektummá állítja őket össze. Tehát ha egy adott helyről vagy tárgyról a felhasználó készít egy sorozatot, vagy pedig az internetről szed össze egy gyűjteményt, s ezt egyetlen kattintással „synth-etizálja” akkor a fotók számától és minőségétől függő színvonalú 3D-s ábrázolást, virtuális teret kap vissza – a fejlesztők 20–300 fotót ajánlanak egy synth-hez, de számbeli korlátozás nincs, csak a tárhely véges: a Microsoft jelenleg 20 gigabájt tárhelyet biztosít az egyes fiókokhoz.

Egyes, vagy egymástól roppant eltérő témájú képeket is fel lehet tölteni, de ekkor a program természetesen nem tudja egységes képpé összeállítani őket, hanem galériát kapunk, ahol az egyes képeket lehet forgatni, kicsinyíteni-nagyítani – egy próba során baglyokat ábrázoló különböző képeket töltöttem fel, s ekkor nem egyszerűen egyenként rendezte el őket, hanem egy 3D-s asztalra szétterítve, egymást átfedve.

Az egyes felhasználók által elkészült synth-eket egyelőre mindenki megnézheti, tehát nincs „csak privát használatra” beállítás – de ennek bevezetése valószínűleg csak idő kérdése. Az elkészült alkotásokat a videókhoz hasonlatosan be is lehet ágyazni a weboldalakba.

Habár kora reggel még sikerült egy-két próbát elvégeznünk, de mostanra már akkora az érdeklődés, hogy e hír írásának időpontjában hiába próbálkoztunk képfeltöltéssel.

Frissítés (aug. 22. 06.00): A feltöltés tegnap óta vagy elérhetetlen, vagy ha elindul, akkor hibát jelezve leáll. David Gedye, Live Labs vezetőjének nyilatkozata: „Baromi idegesek vagyunk”.

Frissítés 2 (aug. 22. 09.52): A dolog kezd egyre kínosabb lenni, most már az oldal sem elérhető.

Frissítés 3 (aug. 23. 09.56): A Photosynth honlapja már elérhető, a feltöltés még nem.

Frissítés 4 (aug. 23. 17:22): És működik.

Azóta történt

Előzmények