Ne nyomd meg a Page Up/Page Down gombokat!

Hirdetés

„Hogy nevezzük azt, amikor az egyik oldal közepéről a Page Down paranccsal a következő oldal közepére ugrunk? 7 415 666-os számú amerikai szabadalom” – szól a múlt héten született új kockavicc. A születésének apropója az, hogy augusztus 19-én az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala egy újabb bevett, teljesen triviális „invenciót” jegyzett be, ráadásul éppen a hasonlóan hétköznapi ötletek levédése miatt már korábban is sokat támadott Microsoft nevére.

A szoftvervállalat három alkalmazottja által jegyzett dokumentum három évvel ezelőtt jutott el a hivatalhoz „Oldalakra tördelt tartalomban történő oldalankénti navigáció módszere és rendszere” címmel. Amint az eljárás leírásából kiderül, a számítógépeken emberemlékezet óta megtalálható Page Up és Page Down billentyűk lenyomásával végrehajtható funkciókról van szó, bár a szöveg kiemeli, hogy a billentyűk használata csupán egy az ötlet lehetséges megvalósításai közül.

A szabadalom tartalmi összefoglalójában ez áll: „Annak módszere és rendszere, hogy egy dokumentummegjelenítőben miként lehet alapvetően egzakt lépésenként – például oldalanként – görgetni, függetlenül attól, hogy a beállított nagyítás szerint csak egy vagy néhány oldal látható-e, vagy az összes. Egyik megvalósításában a Page Down és Page Up billentyűzetgombok megnyomásával a felhasználó egy adott oldal bármely vertikális pozíciójáról a következő vagy megelőző oldal pontosan ugyanazon pozíciójára tud navigálni.”

Az amerikai szabadalmi rendszert rengeteg kritika érte az elmúlt években, részben amiatt, hogy a szabadalmi hivatal bármilyen triviális ötletet hajlandó bejegyezni. A rendszer megreformálására tavaly törvényjavaslat született, mely mögé számos informatikai multi felsorakozott – köztük van a Microsoft is.

Azóta történt

Előzmények