Ráncfelvarráson esik át a OneDrive

Alapvetően nem változik meg a szolgáltatás, de megjelenik a webes dark mode, és az üzleti felhasználók kaptak új lehetőségeket.

A hivatalos bejegyzést író Seth Patton, a Microsoft 365 üzletág vezető menedzsere posztjából az derül ki, hogy jórészt finomításokról, illetve üzleti változásokról van szó az új változatban.

Összességében a Microsoft arra törekedett, hogy a OneDrive módosításaival főként az üzleti felhasználók dolgát könnyítsék meg azzal, hogy rugalmasabbá és könnyebben menedzselhetővé teszik a szolgáltatást néhány olyan eszközzel, mely a rendszergazdák munkáját segíti.

Kiemelendő a legfontosabb változás: a feltöltési korlátot mindenki számára megemelték a OneDrive-on és a SharePointban 15 gigabájtról 100 gigabájtra. Az már inkább egyszerű kereskedelmi fogásnak tűnik, hogy a sötét mód használata is elérhető lesz hamarosan minden felhasználónak a webes változatban is.

Az üzleti felhasználókat érinti többek között egy új funkció, melyet még e hónapban elérhetnek: az „Add to OneDrive”, mely a megosztásokat teszi egyszerűbbé, mindez a OneDrive, a Teams és SharePoint működési integrációját célozza, a lényege az lesz, hogy a megosztott fájlokkal úgy lehet majd dolgozni, mint a saját fájlokkal – szinkronizálhatóság, megoszthatóság, csoportmunka –, ugyanakkor megtartják a biztonsági funkciókat is. Ez a lehetőség alapértelmezett lesz, az adminisztrátoroknak viszont lesz módjuk kikapcsolni.

Az is az üzleti felhasználóknak szól, hogy hamarosan frissítik a szinkronizáló eszközt is a OneDrive-ban, a következő lépésként a metaadatok írhatóvá is válnak, nem csak olvashatóak lesznek, mint jelenleg, és a fájlok életciklusa követhetővé válik, a jogosultságok a változtatások után is megmaradnak.

A bejelentés megemlíti, hogy még az idén bevezetik azt, hogy az egyes fájlokhoz kapcsolódó értesítéseket ki lehessen kapcsolni, valamint érkezik a „sync admin reports” eszköz, ahol egy új kezelőfelületről a rendszergazdák minden részletében át tudják majd tekinteni a szinkronizációs folyamatokat. És az is várható, hogy az adminisztrátorok új jogosultságkezelési eszközökhöz jutnak, pl. a hozzáférés időkorlátozása, egyszer használatos jelszó stb.

Nemsokára egy olyan lehetőség is megjelenik a OneDrive webes verziójában, ahol a hozzáférési csoportokat lehet egyszerűen létrehozni és menedzselni.

Előzmények