Hagyományos mobilból csinál majdnem okostelefont a Microsoft

A Microsoft bemutatta OneApp névre keresztelt új technológiáját, melynek segítségével hagyományos mobiltelefonunkat a modern okostelefonokra hajazó tulajdonságokkal ruházhatjuk fel, s ezáltal közvetlenül elérhetünk olyan szolgáltatásokat és tartalmakat, mint a Windows Live Messenger, a Facebook vagy a Twitter. A kifejezetten fejlődő országok piacára szánt szoftvert ugyanazzal a metódussal szerezhetik be a felhasználók, mintha csak egy csengőhangot töltenének le a telefonjukra. Azt, hogy pontosan mely webes funkciók érhetőek el egy-egy OneApp csomagban, a szolgáltatók egyénileg határozzák majd meg.

A OneApp szoftver egyaránt rendelkezik kliens- és szerveroldali komponensekkel, de a felhasználóknak csak a saját készülékükre települő programmal kell foglalkozniuk. Alapvetően egyszerű – ámde népszerű – mobiltelefonokról lévén szó, a Microsoft fejlesztőmérnökei úgy tervezték meg az alkalmazást, hogy az képes legyen lefutni a legtöbb olyan hagyományos készüléken, amely támogatja a Java programozási nyelvet, és legalább GPRS adatátviteli technológiával rendelkezik (bár a támogatott készülékek listáján azért ennél „okosabb” mobilokat is találunk). A kliensszoftver mérete mindössze 150 kilobájt lett, így az alkalmazás viszonylag gyorsan letölthető és egyszerűen telepíthető is egyben. További kényelmet nyújt a felhasználó számára, hogy a OneApp cloud-alapú szolgáltatásokat is használ futtatás közben, ezáltal a készülék amúgy is szűkös számítási erőforrásainak jelentős része továbbra is rendelkezésre áll majd, illetve az online tárhelynek köszönhetően szabad kapacitás is marad a telefon memóriája számára.

A program elsőként a dél-afrikai Blue Label Telecoms hálózatából érhető majd el, Redmond a jövő évtől tervezi a szolgáltatási területek bővítését. A termék iránt érdeklődő szakmabeliek várhatóan már idén télen hozzájuthatnak a OneApp fejlesztői csomagjához.

Előzmények