Túl sok MS Office-t rendeltek – így jártak

A második baki után végre átalakították a beszerzéssel foglalkozó adminisztrációs szervezetet, de a régi hibát már nem tudják orvosolni.

A holland rendőrség egy adminisztrációs hiba folytán még 2008-ban sokkal több MS Office-licencet rendelt meg a Microsofttól, mint amennyire szükségük volt. Szerették volna utólag módosítani a megrendelést, és visszakapni a túlfizetés összegét, ám ez nem sikerült, így az ügy bíróságra került, ahol a rendőrség a szerződés megsemmisítését, illetve teljes licencdíj visszatérítését kérte. Az elhúzódó eljárás most ért véget, és egy hágai bíróság úgy döntött, hogy a Microsoftnak nem kell visszafizetnie a pénzt.

Kilenc évvel ezelőtt a rendőrség összesen 13 656 licencet rendelt meg az MS Office speciális otthoni változatából. A túlrendelést nem vették észre az adminisztrátorok, így a rendőrség kifizette a licencdíjat, közel hárommillió eurót.

Az ítélet indoklása igen érdekes. A bíróság egy korábbi esetre hivatkozott, amikor a rendőrség 2005-ben szintén hibás rendelést küldött a Microsoftnak, és akkor a szoftvergyártó méltányolta a kérést, és 765 ezer eurót visszafizettek. Ám ez – szól a mostani döntés indoklása – a vállalatnak nem volt törvényi kötelessége, méltányosságból cselekedtek, jogszabályok alapján nem lehet őket kötelezni.

Vagyis burkoltan azt mondják ki, hogy ha a rendőrségnél nem tanultak a leckéből, akkor megérdemlik. Arra a kifogásra, melyet a rendőrség jogászai vezettek elő, hogy a licencek többségét nem is aktiválták, a bíróság azt felelte, hogy ez ebben az esetben irreleváns, mivel a Microsoft a szoftverhasználat jogát értékesíti, nem magát a használatot.

Slusszpoén: amellett, hogy egy fillért sem kapott a rendőrség, még a 10 ezer eurós perköltséget is nekik kell állniuk.

Azóta történt

Előzmények