Novembertől kap teljes Office-t a Windows RT

Februárban Steven Sinofsky, a Microsoft Windows-üzletágának vezetője azt ígérte, hogy a Windows 8 ARM-platformra szánt, azóta Windows RT-nek elkeresztelt kiadásában alapértelmezés szerint megtalálható lesz az új Office négy fő alkalmazása, a Word, az Excel, a PowerPoint és a OneNote. A vállalat most egy hosszabb blogposztban részleteket is elárult az irodai csomag e minimálverziójáról.

Hirdetés

Az operációs rendszer e kiadásába integrált Office hivatalos neve Office Home & Student 2013 RT lesz. A desktop módban futó szoftver ugyanarra a kódbázisra épül, mint nagyobb testvére, és közel ugyanazt a funkcionalitást nyújtja, a Microsoft ugyanakkor az ARM-eszközök sajátosságait – érintőképernyő, kevesebb memória, kisebb kapacitású háttértár, akkumulátoros üzemidő – figyelembe véve optimalizálta a programokat.

Többek között radikálisan csökkentette azoknak az eseteknek a számát, amikor a szoftver „felébreszti” a processzort. Például a kurzor villogása tipikusan olyan funkció, amihez szabályos időközönként meg kell hívni a CPU-t: a Windows RT-n futó Office-ban azonban a villogás egy idő után abbamarad, ha a felhasználó nem dolgozik – így nincs szükség időzítőre, a processzor maradhat alvó módban. A vállalat szerint számos hasonló optimalizálás és az ARM-rendszerchipekben elérhető hardveres gyorsítás támogatása révén jóval akkumulátorbarátabbá tudták tenni az Office-t.

Az Office e kiadása ezen felül ügyel arra, hogy a lehető legkevesebb helyet foglalja le fölöslegesen a memóriában és a háttértáron, mely utóbbi e platformon jellemzően SSD. Például a szoftver csak a telepített nyelvi csomagokat tárolja lokálisan, a továbbiakat csupán akkor tölti le, ha a felhasználó más nyelvű felületet is használni szeretne. További „figyelmesség” a részéről, hogy érzékeli, ha a gép mobilinternetre csatlakozik, és ilyen esetben csökkenti a hálózati forgalmat. Ha pedig roamingkörnyezetben van a felhasználó, vagy túllépte a forgalmi keretét, felajánlja a hálózati kapcsolat letiltását. E fejlesztések többsége az Office összes verziójában elérhető lesz, attól függően persze, hogy az operációs rendszer és a számítógép hardvere támogatja-e ezeket – írják a blogban.

Az Office Home & Student 2013 RT néhány olyan funkciót nem támogat, amit az x86/64-en futó kiadás igen. Hiányzik a repertoárjából a makrók, a kiegészítők és az ActiveX-vezérlőket igénylő lehetőségek használatának támogatása; a régebbi médiaformátumok lejátszásának képessége a PowerPointban; bizonyos e-mail küldési lehetőségek; az adatmodellek létrehozása Excelben; a narráció hozzáadása PowerPointban, illetve néhány multimédiás funkció a OneNote-ban.

Az október 26-tól megvásárolható Windows RT-s számítógépeken az irodai csomag egy előzetese lesz megtalálható. A végleges pakk, lokalizált változatban, november és jövő január között válik majd elérhetővé, és települ automatikusan (és ingyenesen) ezekre a rendszerekre.

Azóta történt

Előzmények