Nagy siker az új Office és a Kinect

Hirdetés

Tegnap – a szokásos menetrendet felborítva – már a tőzsde zárása előtt egy órával nyilvánosságra került a Microsoft második pénzügyi negyedéves gyorsjelentése, így a piac a vártnál korábban értesülhetett a házi rekordot megdöntő árbevételcsúcsról. (A számok annak köszönhetően szivárogtak ki az előírtnál korábban, hogy egy szemfüles elemzőcég észrevette: a vállalat mindig azonos struktúrájú webcímeken teszi közzé a sajtóközleményeket, az URL-ben csak a dátumok változnak.) A meggyőző forgalmi adat ellenére a részvényárfolyam enyhe lejtmenetbe kezdett, talán azért, mert a piac nem látja biztosítva, hogy Redmond az újabban reflektorfénybe került mobil- és tabletpiacon a közeljövőben áttörést érhet el.

Microsoft Kinect
Microsoft Kinect

A december 31-én zárult második üzleti negyedévben a Microsoft árbevétele 19,95, nettó nyeresége pedig 6,63 milliárd dollár volt. Az előbbi közel 5 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt, míg az utóbbi nagyjából 0,5 százalékkal kevesebb. A Wall Street mindkét mutatót alacsonyabbra várta.

A Windows-üzletág árbevétele 30 százalékkal (5,05 milliárd dollárra) csökkent az egy évvel korábbi adathoz képest. A meredek visszaesés azonban nem meglepő: egyrészt a Microsoft operációs rendszerének új kiadása, a Windows 7 2009 negyedik negyedévében került piacra, másrészt a PC-piac növekedése időközben lelassult. A vállalat mindenesetre nagy sikerként számolt be arról, hogy túl van a 300 milliomodik Windows 7 licenc értékesítésén.

Látványosan, 24 százalékkal (6,03 milliárd dollárra) emelkedett viszont az Office termékeket is forgalmazó üzleti divízió árbevétele, értelemszerűen az Office 2010 kiadásának köszönhetően. Az irodai csomag forgalma a fogyasztói oldalon nőtt erősebben (49%), a vállalatok csupán 19 százalékkal áldoztak többet a pakkra, mint egy évvel korábban.

Szintén kiugró növekedésről számolt be az Xbox-részleg: itt az árbevétel 55 százalékkal, 3,97 milliárd dollárra nőtt. Ez a csoport a karácsonyi szezont is magába foglaló második üzleti negyedévben 6,3 millió Xbox 360 játékkonzolt és 8 millió Kinect érzékelőt adott el, de jelentősen nőtt az Xbox Live szolgáltatásra előfizetők száma is.

A vállalat keveset beszélt viszont a tavaly októberben nagy reményekkel piacra dobott, okostelefonokhoz készült Windows Phone 7 operációs rendszer eddigi szerepléséről. A vezetők csupán annyit árultak el, hogy eddig 2 millió készüléket szállítottak le a szolgáltatókhoz és kereskedőkhöz, de hogy ebből mennyit vásároltak meg a fogyasztók, nem derült ki. Peter Klein pénzügyi vezérigazgató azt mondta: a rendszer fogadtatása pozitív, de „még hosszú út áll előttünk.”

Azóta történt

Előzmények