Megvásárolható az Office 2010

Office 2010A Microsoft a hét elején megkezdte az Office 2010, a Visio 2010 és a Project 2010 globális kiskereskedelmi forgalmazását. Amint arról beszámoltunk: a szoftvercég az utóbbi években követett termékbevezetési gyakorlatot követve most is előbb a nagyvállalati felhasználók számára tette hozzáférhetővé az új csomagokat, még május 12-én, és ekkor árulták el azt is, hogy a nagyközönség majd csak egy hónappal később vásárolhatja meg azokat. A héten világszerte több mint 35 ezer áruházban kezdték meg az egyelőre tíz nyelven kiadott Office 2010 árusítását.

Az Office 2010 hét 32 és 64 bites kiadásban érhető el asztali szoftverként, de ezek közül a vásárlók csak hárommal találkozhatnak, a Home and Student, a Home and Business és a Professional változattal. Két kiadás (a Standard és a Professional Plus) kizárólag mennyiségi licencet vásárló ügyfelek számára hozzáférhető, a Professional Academic változathoz csak diákok és az oktatásban dolgozók juthatnak hozzá, a Works termékvonal helyébe lépő, fapados Starter pedig kizárólag újonnan vásárolt számítógépeken előtelepítve kerül forgalomba.

A héten a PC-gyártók is megkezdték az e kiadással, illetve a demóverzióval ellátott konfigurációk forgalmazását, a Microsoft közleménye szerint az elkövetkező egy évben több mint 100 millió Office 2010-zel megvásárolható gép kerül a boltok polcaira, egyebek mellett az Acer, az Asus, a Dell, a HP, a Lenovo, a Samsung és a Sony márkajelzésével. Az előtelepített verziókról egyszerűen, egy ún. „termékkulcskártya” (Product Key Card) megvásárlásával lehet váltani az irodai csomag valamelyik teljes kiadására, e kártya az upgrade-hez szükséges kód mellett a telepítőlemezt is tartalmazza.

Hirdetés

Demó- és online-verzió

Az Office 2010 kiadásainak 30 napig használható próbaverziói is elérhetővé váltak. Ezek használatához a Microsoft kifejlesztett egy új módszert azoknak a felhasználóknak, akik meglévő (esetleg korábbi Office-verziót futtató) számítógépükön akarják kipróbálni az új kiadást. A Click-To-Run technológia az internetről részletekben tölti le a próbaváltozatot, úgy, hogy először csak a futáshoz elengedhetetlen állományokat telepíti, majd a háttérben fokozatosan húzza le a többi összetevőt. Így a pakk kevesebb helyet foglal a merevlemezen, és mivel virtualizált környezetben fut, nem akad össze a telepített korábbi változattal.

A múlt hét óta – igaz, hivatalosan csak korlátozottan – elérhető az ingyenesen használható, böngészőben futtatható Office Web Apps is, mely a Word, az Excel, a PowerPoint és a OneNote online kiadásait takarja. E cloudalapú változat jóval kevesebb funkciót támogat, mint a nagyobb testvérei, elsősorban azok kiegészítésének szánják. Noha ez hivatalosan egyelőre csak az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában és Írországban használható, valójában bárki, aki rendelkezik Live-azonosítóval, elérheti az oldalt, de csak angol nyelven – a honosított nyelvi változatokat fokozatosan élesíti a cég.

Magyarul szeptembertől

Ami az Office 2010 magyar nyelvű verzióinak megjelenését illeti: a Microsoft Magyarország tájékoztatása szerint ezekhez a mennyiségi licenccel rendelkező ügyfelek már a nyár közepén hozzájuthatnak, a termék otthoni felhasználóknak és kisvállalatoknak szánt (dobozos és előtelepített) változatainak piaci megjelenése pedig 2010 szeptemberére várható.

Azóta történt

Előzmények