Felhős technológiai megoldásokat tett nyílt forrásúvá a Microsoft

A Microsoft bejelentette, hogy csatlakoznak az OCP-hez (Open Compute Project), ami azt jelenti, hogy bizonyos saját, a felhős szolgáltatásokkal kapcsolatos fejlesztéseket nyilvánossá tesznek, hogy a projekt célkitűzéseinek megfelelően segítsék az adatközpontok tervezését, azok olcsóbb megvalósítását és működtetését. Ezzel párhuzamosan Mark Shaw-t, a Microsoft hardvertelepítési igazgatóját az OCP szerverbizottságának elnökévé választották meg.

Hirdetés

Ahogy 2011-ben az IT café is beszámolt róla, a kezdeményezést a Facebook indította el. Akkoriban elmondták, hogy a „nyílt forrás” egy új felfogását követve az a céljuk, hogy a hatalmas felhasználói bázisuk kiszolgálása következtében szükséges adatközpontok létrehozásának jövőbeni trendjét is meghatározzák. Ennek része az is, hogy mindenki megismerhesse az általuk használt számítógépek, energiaellátási rendszerek, szerverek és szerverparkok, szünetmentes tápegységek stb. specifikációját és működtetési leírásait. Az új „adatközpont-szabvány” létrehozására, az új elvek kidolgozása érdekében szövetségre léptek a hardveripar legnagyobb cégeivel. Ezzel a Facebook egyszersmind kinyilvánította azt is, hogy „felnőttek”, az IT-ipar meghatározó cégévé váltak.

Microsoft

A mostantól támogató Microsoft bejelentette, hogy a Compute blade és a JBOD (Just a Bunch of Disks) blade megoldásukat a közösség rendelkezésére bocsátják, illetve felhős szerverspecifikációjukat kiadják, valamint a Chassis Manager nevű menedzselő szoftverüket nyilvánossá teszik a nyílt forrású Apache-licenc alatt.

A Microsoft szerint e megoldásokkal jelentős energia- és költségmegtakarítás érhető el, ugyanis az 1990-es évek óta erre 15 milliárd dollárt áldozó vállalat rengeteg tapasztalatot szerzett a felhős infrastruktúrák kialakítása terén, és ez a tudás megjelenik a fejlesztéseikben.

Azóta történt

Előzmények