Bill Gates újra bíróság elé áll

Az aktív gazdasági tevékenységtől visszavonult Bill Gates az emlékezetes, az amerikai állam által 1998-ban tisztátalan verseny folytatásának gyanúja miatt megindított per után hamarosan újra kénytelen lesz tanúként megjelenni egy tárgyaláson, ugyanis egy hét éve kezdődött perben beidézték.

Hirdetés

A trösztellenes vizsgálatot a Novell kezdeményezésére indították meg még 2004-ben, akik azt kifogásolták, hogy a Windows 95 operációs rendszert a Microsoft úgy készítette el, hogy az operációs rendszer kiadásának késleltetésével gátolják a konkurens szövegszerkesztő, illetve táblázatkezelő programok, a Word Perfect, illetve a Quattro Pro terjedését, illetve saját ilyen programjaikat hozták előnyös helyzetbe. Az eredetileg hat pontból álló panaszcsokorból azóta a bíróságok ötöt elutasítottak, a maradék egy tárgyalása kezdődött szeptemberben egy utahi bíróságon, ahol Bill Gatesnek hétfőn meg kell jelennie.

A Microsoft minden vádat tagad, a Novell viszont 500 milliótól több mint egymilliárd dollárig terjedő kártérítést követel az 1996-ban a sikertelenség miatt eladott programok kudarca miatt. Steve Aeschbacher, a Microsoft vezető jogtanácsosa szerint elképesztőek a Novell állításai, szerinte semmilyen törvény nem ad jogot egy cégnek arra, hogy egy másiknak megmondja, hogyan fejlessze, tervezze meg a termékeit.


A híres 1998-as tanúvallomás részletei

Előzmények