Nem, a Microsoft nem száll ki a mobilpiacról

A legutóbbi létszámleépítés és átszervezés után a szaksajtóban is sorra születtek azok a cikkek, amelyek azt feltételezték, hogy a Microsoft intézkedéseinek fő mozgatórugója, hogy lassan és fokozatosan felhagyjanak a mobiltelefonos fejlesztésekkel, mivel nem bizonyult sikeresnek ez az üzletáguk.

Hirdetés

Ezekre a találgatásokra adott határozott választ Satya Nadella, a vállalat vezérigazgatója tegnap a ZDNet portálon adott exkluzív interjújában, amikor közölte, hogy szó sincs arról, hogy elhagynák a mobilpiacot. Nadella világosan fogalmazva mondta el, hogy a mobilos szegmens nemcsak a jelen, hanem a jövő húzóágazata is, így eszük ágában sincs innen kivonulni.

Sőt, az új operációs rendszer, a különféle platformokat egységes alapon integráló Windows 10 egyik kiemelt célja, hogy az okostelefonos piacon jelenleg alig látható Microsoftot az Apple és az Android valódi versenytársává emelje – tette hozzá a vezérigazgató. Épp ezért koncentrálnak a Universal Windows alkalmazásokra, melyek bármilyen eszközön képesek futni.

Nadella ugyanakkor egy kissé váratlan és nyílt beismerésre is ragadtatta magát, amikor elmondta, hogy ha a Microsoft vétett stratégiai hibát, akkor az az volt, hogy a PC-re úgy gondoltak, mint a konzumer számítástechnika központjára, gyökerére, és nem érzékelték időben a mobil eszközök várható népszerűségét: „Ezt elismerem” – mondta a vezérigazgató. Nadella ugyanakkor úgy látja, hogy ez nagy tanulság volt, és a jövőben hasonló tévedést nem követnek el, sőt koncepciójuk áttörést eredményez majd.

Azóta történt

Előzmények

  • Teljesen felforgatták a Microsoft felső vezetését

    Stephen Elop távozása azt is jelezheti, hogy a telefonos üzletág korlátozott sikere miatt a vállalat kihátrálhat ebből a szegmensből.

  • 19-re lapot húz a Microsoft

    Android és iOS alkalmazások jöhetnek egyszerűen Windows mobilokra, miközben nagy képernyőre kötve számítógéppé is válnak.

  • Már egy éve Nadella vezeti a Microsoftot

    Rengeteg dolog történt a vállalattal egy év alatt, megpróbáltuk összeszedni a legfontosabbakat.