Tovább dagadhat a magyar Microsoft-botrány

Nemcsak hogy extra magas óradíjat kaptak a tanácsadók, de valószínűleg teljesítés sincs mögötte.

A Népszava mai tudósítása szerint Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a rendelkezésre álló dokumentumok elemzése során újabb olyan gyanús, korrupcióra utaló elemet talált, mely tovább súlyosbíthatja az amerikai részről lezárt, magyar részről gyakorlatilag meg sem nyitott ügyet.

Mint ismeretes, több állami szervezet is bekerült a vizsgált körbe, és a képviselő állítása szerint az ORFK esetében megkérdőjelezhető, hogy valós munkáért utaltak-e ki óránként 22 ezer forintot tanácsadói munkáért, ráadásul különösen hosszú időn át.

Az már mindenki számára ismert, hogy a feltételezett korrupció forrása az volt, hogy a Microsoft és az állami szervezetek közé az értékesítési szinten közvetítőket iktattak be – ezek tevékenysége annyira aggályos volt, hogy maga a Microsoft végzett el belső vizsgálatot, melynek következtében szerződésfelmondások, elbocsátások következtek be. De nem csak ennyi történt. Az amerikai tőzsdefelügyelet a hatályos amerikai törvényeknek megfelelően – melyek az Egyesült Államokban székelő vállalatok külföldi tevékenysége során tisztességes üzleti magatartást írnak elő – szintén vizsgálatot indított, majd megállapította, hogy a többek között a Microsoft Magyarország is törvénysértően járt el 2013 és 2015 között. Ennek következtében a nagyvállalat peren kívül vállalta a kiszabott bírság megfizetését, intézkedéseket tett a leányvállalatnál, illetve megígérte a korábbi gyakorlat felszámolását.

A Hadházy által most felemlített ügyletek (amennyiben tényleg valósak és bizonyíthatóak) a szokásos magyar gyakorlatra mutatnak rá: alvállalkozók busás pénzért nem végeznek semmi valódi munkát, csak „lepapírozzák”.

A tudósítás szerint az ORFK „menekül”, holott közvetlen bizonyítékok nem állnak rendelkezésre, nincs arról papír – egyelőre –, hogy alvállalkozók munkavégzés nélkül jutottak volna javadalmazáshoz – de egyéb körülmények miatt a gyanú megalapozott: „…a teljesítési igazolásokból ugyanis kiderül, hogy a rendőrség felé a Microsoft 2015-ben több részletben számlázott. Figyelemre méltó módon a cég saját és bevont szakértői egyaránt percre pontosan 986 órányi munkát végeztek, alkalmanként nettó 21 millió, bruttó 28 millió forintért. Szintén furcsa, hogy a Microsoft által az ORFK-nak benyújtott ajánlattételi anyag 2015. január 5.-én kelt, míg a teljesítési szerződések szerint már január elsejétől ketyegett a Microsoftnak a szolgáltatói díj.”

A lap által megkérdezett szakértők szerint irreális az a munkaóradíj, mely a dokumentumokban szerepel.

Előzmények