Újabb nagyágyú hagyja el a Microsoftot

Egy igazán komoly, vállalati szinten alapkutatásokkal és -fejlesztésekkel foglalkozó szakember jelentette be távozását a Microsofttól. A vállalathoz 1998-ban csatlakozott James Larus, a Microsoft kiemelt szerepben dolgozó kutatója, a programozási nyelvekért, a compiler-fejlesztésekért és az architektúrák kialakításáért felelős vezető, a Software Productivity Tools (SPT) csapatának irányítója októbertől a világhírű svájci oktatási intézmény, az École Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) számítógép-tudományokkal és kommunikációval foglalkozó karának a dékánja lesz.

Hirdetés

Larus több, a nagyközönség számára keveset mondó, de alapvető fontosságú projektben vett részt (meghatározó szerepe volt például a felhőtechnológiák kialakításában), de a nevéhez a közelmúltban szorosan köthető egy mikrokernel szintű operációs rendszer, illetve eszköztár és könyvtárrendszer, a Windowstól teljesen független, a 2008-ban nyilvánosságra hozott forráskódú Singularity kialakítása. Ez olyan saját fejlesztés, alapkutatás volt, amelyre a Microsoft több más projektet (például: Barrelfish, Helios, Midori, Drawbridge) is ráépített.

A változás személyi és vállalati hátteréről egyelőre nincsenek információk, a cég szóvivője tökéletes marketingrizsával látta el a ZDNet újságíróját, amikor egy e-mailben többek között azt írta, hogy a Microsoft és az EPFL régóta szorosan együttműködnek, és a vállalat büszke arra, hogy tőlük érkezik vezető beosztásba hozzájuk egy megbecsült kutató, és remélik, hogy a cég és az egyetem továbbra is gyümölcsöző módon működhetnek együtt.

Előzmények