Hétfőtől lesz letölthető az Internet Explorer 9

Hirdetés

ie9-logóA Microsoft március 14-én este kiadja az Internet Explorer 9 végleges változatát – jelentette be ma a vállalat. A böngésző új verziója (ha jól számoltunk) magyar idő szerint másnap, 15-én hajnali 6 órától lesz letölthető.

Amint azt megírtuk: a szoftvercégnek a 9-es változattal az a bevallott célja, hogy minden fontos területen felzárkóztassa az Internet Explorert a konkurens böngészőkhöz. Többek között kiemelt prioritás a webes szabványok követése és a HTML5, a CSS3, a DOM és az SVG támogatása. Újdonság, hogy az új kiadás támaszkodik a számítógépek grafikus processzorainak (GPU) számítási kapacitására a weboldalak megjelenítésekor. A hardveres gyorsításhoz az eddigi GDI (Graphical Device Interface) helyett a Windows 7-ben bevezetett – de frissítésként a Vistához is elérhető – Direct2D interfészt használják, amely a kétdimenziós asztali megjelenítésben minőségi ugrást jelent. A böngésző nemcsak a HTML5-videók lejátszásakor, de az SVG-objektumok rajzolásakor és a szövegek megjelenítésekor is használja a grafikus chipek erejét.

A Microsoft közel egy évvel ezelőtt, a Las Vegas-i MIX 10 webfejlesztői konferencián mutatta be az IE 9 első ún. platformelőzetesét. Ez nem volt teljes értékű tesztkiadás, csupán az új megjelenítő motor, a Trident képességeinek tesztelését és bemutatását szolgálta. Ezekből összesen négy jelent meg az első béta szeptemberi közzétételéig. Ezt idén februárban követte a kiadásra jelölt (RC) verzió, amely már ún. feature complete kiadás volt, azaz az összes olyan szolgáltatást és funkciót tartalmazta, amely a végleges változatban megtalálható lesz.

Az RC a vállalat szerint jelentősen gyorsabb lett, mint a béta: a WebKit SunSpider tesztben például 35 százalékkal jobb teljesítményt nyújt. Csiszoltak a kezelőfelületen is, például az értesítések kezelésén vagy a weboldalaknak az Asztalra való letűzésén. A geolokációval, szemantikus címkékkel és a WebM-videók támogatásával bővítették a böngésző HTML5-kompatibilitását, illetve bevezették az ún. Tracking Protection technológiát, mellyel a felhasználók az általuk nemkívánatosnak tartott weboldalak előtt „láthatatlanná válhatnak”, azok nem lesznek képesek nyomon követni az interneten folytatott tevékenységüket, böngészési szokásaikat.

Az Internet Explorer 9 Windows Vista és Windows 7 operációs rendszerekre lesz letölthető, Windows XP-re nem adják ki. A böngésző újdonságait a vállalat egy dedikált oldalon, a www.awebszepsege.hu címen mutatja be, mely részletes magyar nyelvű dokumentációt is tartalmaz webfejlesztők számára. Az RC megjelenéséhez időzítve indították el a mese.tv HTML5-alapokon megújult, szintén demonstrációs célokat szolgáló új oldalát is, amely az ie9.mese.tv linken érhető el.

Azóta történt

Előzmények