Jó nekünk az IE6 is, biztonságos az!


Egy brit civil csoport elindított egy akciót, melyben azt követelik a kormányzattól, hogy a francia és a német mintát követve tegyen hathatós lépéseket a célból, hogy az állami szervek informatikai rendszeréből tűnjön el az Internet Explorer 6-os verziója, melyről ma már szinte mindenki tudja, hogy a koros szoftver nem felel meg a jelenlegi biztonsági követelményeknek – erre egyébként maga a gyártó, a Microsoft is hosszú idő óta figyelmeztet, s kéri a felhasználókat, hogy frissítsenek a böngésző legújabb, 8-as változatára. A kormányzati lemaradás véleményük szerint sújtja mind a polgárokat, mind a cégeket, akiknek muszáj alkalmazkodniuk ahhoz, hogy a kormányzati, államigazgatási szervek még mindig a 6-ost használják.

Már egy ilyen mozgalom is meglepő lehet, ha azt nézzük, hogy Nagy-Britanniáról van szó, ám az még megrázóbb, hogy milyen választ kaptak az aláírásgyűjtés kezdeményezői a kormányzattól. A válaszban természetesen hangsúlyozzák, hogy a miniszterelnöki hivatal igen komolyan veszi az internetes biztonságot, ez ügyben komoly lépések történtek és történnek. De most jön a lényeg: a levelet író hivatalnokok szerint a bonyolult szoftverek mindig is tartalmaznak sebezhetőségeket, arra pedig – szerintük – semmi bizonyíték nincs, hogy az Internet Explorer (itt vélhetően a 6-osra gondolnak, hisz azt használják) legutóbbi, frissítésekkel javított verziójáról való áttérés egy másik böngészőre biztonságosabbá tenné a nethasználatot: a kormány együttműködik a Microsofttal, mindig a legfrissebb, javított verziót használják, aggodalomra nincs ok.

A levél szerint az egyes kormányzati egységek egyébként szabadon dönthetnek arról, hogy milyen böngészőt használnak, ez az ott dolgozó szakemberek felelőssége. És a legszebb: „Nem egyszerű azt elérni, hogy az állami rendszereken a legújabb IE-verziókat használják. Az IE8-ra való áttérés óriási feladat, hetekig tart a tesztelés és a felhasználók felé való kommunikáció. Az összes jelenleg használt webes alkalmazás tesztelése hónapokig eltarthat, s mindezt az adófizetők pénzéből kell megvalósítani. Épp ezért sokkal költséghatékonyabb sok esetben az IE6-ot használni továbbra is, és el lehet érni, hogy ez a szoftver egyéb kiegészítő intézkedések következtében – tűzfalak, vírusvédelmi szoftverek – a polgárok, az átlagos felhasználók biztonságát garantálja”.

Azóta történt

Előzmények