Interjú: ezt tudja a Microsoft Office 2016

Az Office 2016 megjelenése után megkerestük a Microsoft hazai képviseletét, hogy meséljenek az új irodai szoftvercsomagról, amit a legbiztonságosabbnak tartanak, és csoportmunkára szántak. Arra lettünk volna kíváncsiak, mi változott a korábbi verziókhoz képest, mit tud a Tell Me funkció, marad-e a szalagos megoldás a jövőben is, vagy idővel a gépi intelligencia fejlődésével jelentőségét veszti. Sajnos személyesen nem sikerült leülnünk beszélni velük, így a kérdéseinket e-mailben tettük fel. Ezekre Vincze Tibortól, a vállalat hazai Office üzletágvezetőjétől az alábbi válaszokat kaptuk.

IT café: Hogyan működik az eszközváltás munka közben? Ha a felhasználó dokumentumot szerkeszt, hogyan lehet legegyszerűbben másik eszközön folytatni a munkát?

Vincze Tibor: Az Office alkalmazások minden platformon (Windows, Android és iOS) elérhetők,  elegendő az adott eszközünk Office alkalmazásaiban Office 365 vagy Microsoft fiókunkkal belépni, így bármelyiken hozzáférhetünk dokumentumainkhoz, amennyiben azokat a felhőbe (OneDrive, SharePoint) mentjük. Az Office automatikusan menti a legutolsó verziót, mely az otthoni számítógépünkön, vagy akár táblagépünkön/telefonunkon is megjelenik a „Legutóbbi dokumentumok” nézetben. Nincsen szükség speciális munkafolyamatra, mindössze az adott Office alkalmazást kell megnyitnunk az éppen használt eszközön és a felhőbe mentett dokumentum automatikusan meg fog jelenni szerkeszthető formában.

IT café: Melyek a legújabb Office fontosabb újításai?

Vincze Tibor: Nagyon sok felhasználói visszajelzés érkezett arra vonatkozóan, hogy az Office Online-ban 2013 óta elérhető valós idejű párhuzamos szerkesztés mikor lesz része a kliens oldali funkcionalitásnak. A Word 2016 lehetővé teszi, hogy a dokumentumon együtt dolgozó felhasználók valós időben láthatják, hogy a másik melyik dokumentumrészt szerkeszti, sőt azt is, pontosan mit gépel. További fontos csapatmunkát támogató képesség az üzleti előfizetésekben elérhető Skype for Business integráció, mely kliens integrálódik az Office alkalmazásokba, így lehetővé teszi, hogy úgy kommunikáljunk a dokumentumot szerkesztő többi felhasználóval, hogy nem kell elhagynunk azt a felületet. Az Office teljesen kihasználja a Windows 10 újításait, mint pl. a biometrikus azonosítást lehetővé tévő Windows Hello, Cortana, vagy épp a Continuum, melynek köszönhetően a legújabb Lumia csúcstelefonok asztali számítógéphez hasonlóan képesek működni.

Multiplatform
Multiplatform (forrás: Microsoft)

Az Office újításainak egyik legfontosabb területe a folyamatosan tanuló gépi intelligencia integrálása, melynek köszönhetően az Office kliensek minden korábbinál könnyebbé és gyorsabbá teszik a munkát. A „Tell Me” segítségével elfelejthetjük a klasszikus súgót, elég természetes nyelven begépelni a keresett funkciót, a „Tell Me” nemcsak megtalálja, de végre is hajtja azt, egyfajta kiterjesztett menüként. Az „Okos keresés” pedig integrálja az Office kliensekbe a legismertebb webes szótárakat és információs oldalakat, így a programok elhagyása nélkül tudunk webes kutatásokat végezni.

IT café: Mi indokolta a Tell Me beiktatását? Ez egyfajta beismerése annak, hogy túl sok a funkció/nehezen kiismerhető a rendszer a szalagos megoldás ellenére?

Vincze Tibor: Az új „Tell Me” funkció egy tudatos lépés azon törekvés irányába, hogy a Microsoft elhozza az intelligens szolgáltatásait az Office kliensekbe is, mindamellett, hogy a szalag természetes felhasználói kezelőfelületet adjon. A korábbi Office verziókban található súgó hasznos volt a szócikk alapú kereséshez, ellenben sok időt és energiát vett igénybe egy-egy funkció megtalálása. A gépi intelligenciával felvértezett „Tell Me” azonban képes arra, hogy felismerje és kontextusba helyezze a természetes nyelvet, és ellentétben a korábbi súgókkal, nem a funkció elérését írja le, hanem már közvetlenül, egyfajta gyorsmenüként vezeti a felhasználó kezét, így sokkal gyorsabbá és hatékonyabbá téve a munkát.

IT café: Hányan szerkeszthetik egyszerre a dokumentumokat? A Word mellett PowerPoint, Excel támogatása is lesz a funkciónak?

Vincze Tibor: A valós idejű párhuzamos szerkesztés szolgáltatása a klasszikus csoportmunkára lett optimalizálva, így a tipikus munkacsoportok tökéletesen tudják használni ezt a funkciót. Bár például az Office Online szolgáltatásban egyszerre akár százas nagyságrendű felhasználói csoport is tud szerkeszteni egy dokumentumot, a tipikusan együtt dolgozó csoportok nem nagyobbak 4-5 főnél.

Ez a fajta valós idejű kollaboráció megjelenik a 2016-os kliensverziókban is, elsőként a Word szövegszerkesztőben lehetett kipróbálni. A közös szerkesztés a PowerPoint 2016 kliensben is elérhető már, a következő hónapok során pedig a Word 2016 közös szerkesztési élménye is elérhetővé válik a PowerPoint 2016 és Excel 2016 kliensekben is. Számos új, eddig nem látott innovációval készülünk az elkövetkező 12-18 hónap során.

IT café: Mikor érheti el az OS X-re tervezett office a Windows szintjét? Van erre való törekvés?

Vincze Tibor: Az Office 2016 eljövetelével a Mac OS X-re fejlesztett kliensek is frissültek, így a Mac felhasználók közel 5 év után egy alapjaiban megújult Office családot használhatnak. Amikor 1 évvel ezelőtt azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy újraértelmezzük a produktivitást és üzleti folyamatokat, legfőbb törekvésünk afelé mutatott, hogy az Office-t, mint üzleti hatékonysági csomagot, idővel elérhetővé tegyük az összes platformon, beleértve nem csak a Windows-t, hanem a Mac-et, az Androidot és az iOS-t is. Ezen célunk az Office 2016-tal teljessé vált, hiszen a Windows-os verzió mellett minden más platformra is elérhető az Office család. Az egységes megjelenés jó példája az Office 2016 for Mac, mely mind képességeiben, mind pedig felhasználói felületben teljes értékű Office 2016 élményt nyújt. „Office minden eszközön” törekvésünk a jövőben is kulcsfontosságú szerepet tölt be üzleti stratégiánkban.

IT café: Egyre nyitottabb a Microsoft – az Office elérhető számos platformra, újra linuxot fejlesztett a vállalat, stb. Várható, hogy a UNIX alapú rendszerek is megkapják az Office csomagot?

Vincze Tibor: Természetesen ezen törekvés alól az UNIX alapú rendszerek sem kivételek, így nem kizárt, hogy ebben az irányban is történik nyitás, amelyről mindig a legfrissebb információt tesszük közzé a nyilvános termékfejlesztési roadmap-en.

IT café: Miért kell Windows10 „az Office2016 legjobb teljesítményéhez”? Ez mit jelent a gyakorlatban?

Vincze Tibor: Az Office termékcsalád Windows operációs rendszeren érzi magát „otthon”, Windows-on keresztül nyújtja a legteljesebb élményt. A Windows 10 innovatív újításai mind-mind elérhetőek az Office 2016 részére is, mint pl. a Windows Hello biometrikus azonosítás, amivel egy időben nemcsak a Windows-ba, hanem az Office-ba is bejelentkezhetünk; a Cortana digitális személyi asszisztens vagy éppen a Windows 10 mobil operációs rendszert futtató, felső kategóriás új Lumia készülékekkel érkező Continuum funkció. A Windows 10-re írt Office mobil alkalmazások pedig egy új, érintőképernyőre optimalizált felhasználói élményt nyújtanak, miközben az útközbeni munkavégzést támogatják.

IT café: A Google Dokumentumokban évek óta elérhető a kollaboráció lehetősége, az élő közös dokumentumszerkesztés opciója. Mondhatjuk, hogy a Microsoft trendet követett ebben a tekintetben?

Vincze Tibor: A párhuzamos dokumentumszerkesztés régóta fókuszban van az Office termékcsaládon belül, hiszen az Office 365 szolgáltatás elindításával a Microsoft olyan felhő alapú kapacitáshoz jutott, mely lehetővé tette az Office szolgáltatások egy új szintre történő emelését. Az Office 2016 kliensek olyan új, kollaborációt és valós idejű csapatmunkát támogató funkciókkal is gazdagodtak, melyek egyedülállóvá teszik a vállalati programcsomagot a versenytársakkal szemben. A valós idejű együttműködés - másokkal ellentétben - már nem csak a webes alkalmazásokban működik (a valós idejű párhuzamos szerkesztés az Office Online szolgáltatásban 2013. novembere óta elérhető).

IT café: A marketinganyagokban jelentős szerepet kap a biztonság kérdése, mi változott az elődökhöz képest?

Vincze Tibor: Az Office 365 szolgáltatáscsomag egy teljesen integrált, üzleti end-to-end megoldás. Évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a nagyvállalatok igényeinek kiszolgálásában, így az Office 365 egyedülálló módon a legszigorúbb adatvédelmi elveknek is megfelel, valamint az Európai Unió saját felhő alapú ISO szabvánnyal is képesítette szolgáltatásplatformunkat (ISO 27018).

Az Office 365 biztonsági szolgáltatásaival kiegészülve az Office 2016 alkalmazások is olyan új funkciókat kínálnak, amelyekkel a vállalatok adatai nagyobb biztonságot és védettséget élveznek.

  • Beépített, az adatszivárgást megakadályozó Data Loss Prevention funkció, amely a Word, a PowerPoint, az Excel és Outlook alkalmazásokban egyaránt működik. A DLP jelentősen csökkenti annak a kockázatát, hogy a vállalat számára érzékeny adatok kiszivárogjanak, hiszen olyan eszközöket ad az IT adminisztrátorok kezébe, amelyekkel központilag menedzselt módon ellenőrizhetik a dokumentumok tartalmát és érvényt szerezhetnek a dokumentum-megosztást szabályozó irányelveknek.
  • A több lépcsős azonosítás (Multi-factor Authentication) biztonságos hozzáférést ad a tartalmakhoz akkor is, ha a munkatárs nem a vállalati hálózatot használja.
  • A vállalati adatok védelme (Enterprise Data Protection) szolgáltatás Windows 10 mobil platformra optimalizált változata még ebben az évben elérhetővé válik, az asztali változat pedig a jövő év elején. Az új szolgáltatás a bizalmas tartalmak vállalaton belüli megosztását teszi majd lehetővé.
  • A Visio alkalmazásra is kiterjesztett tartalomvédelmi szolgáltatások biztosítják a felhasználói adatok biztonságát, legyen az a felhőben, vagy felhőn kívüli tárolóegységen.

Azóta történt

Előzmények