Idén is elindul a Microsoft digitális iskolaprogramja

Még lehet jelentkezni az Innovatív Iskola Programba, amelynek jelenleg 157 iskola a tagja.

A Microsoft által globálisan 2008-ban, Magyarországon 2012-ben elindított Innovatív Iskola Programhoz Magyarországon az elmúlt tíz évben 157 iskola csatlakozott. A programhoz az idén is lehet még csatlakozni!

Hirdetés

Az innovatív iskolák tanárai és vezetői szakmai képzésen vehetnek részt, amelyek során megismertetik velük a Microsoft-technológiákat, illetve a szerepkörükhöz és céljaikhoz kapcsolódó szórakoztató, irányított és gyakorlatias tartalmakat. A Microsoft Learn képzésprogramnak több szintje van:  Microsoft Educator, Advanced Educator és a Microsoft Innovative Educator Expert.

A leginkább elkötelezett tanárok ezen szintek elvégzésén felül a Microsoft Educator Trainer minősítést is megszerezhetik, amelynek birtokában maguk is összeállíthatják és taníthatják a saját oktatási anyagukat. Microsoft Innovative Educator Expert minősítéssel már 124 tanár rendelkezik Magyarországon, amely kiemelkedő számot mutat a környező országokhoz képest és ahhoz képest, hogy egész kelet-közép-európai régióban összesen 1251 expert képesítéssel rendelkező tanárt tartanak számon.

Tószegi Attila, a Herman Ottó Általános Iskola és Tudásközpont igazgatója, egyben a program szakmai vezetője elmondta: az utóbbi három évben nőtt hét-nyolcszorosára az Innovatív Iskola Programban résztvevő iskolák száma. Ebben jelentős szerepe volt a járványhelyzet miatti korlátozásoknak, és ezért a távoktatás rohamos elterjedésének. Ugyanakkor, a programvezető szerint, az egyéni igényekre szabott „edzéstervek” is nagyban hozzájárultak a program népszerűségéhez.

„A digitális oktatás nem elsősorban a távoktatásról szól” – húzta alá a programvezető. „Minden iskola a saját lehetőségeihez, igényeihez mérten használja fel azokat a megoldásokat, amelyeket mi átadunk nekik. Mi abban erősítjük meg az iskolákat, hogy megtalálják a saját útjukat – ehhez adjuk meg a kereteket.  Fontos, hogy nem egyféle, uniformizált iskolát szeretnénk, hanem a hazai programot teljes mértékben a magyar viszonyokhoz adaptáltuk, hogy mindenki a saját adottságaiból tudja a legtöbbet kihozni.” Kiemelte: az Innovatív Iskola Program egyik kulcsszava a támogatás, hiszen nincsenek konkrét elvárások, hanem az adott iskola igényei szerint alakítják a képzéseket. „Egy kistelepülésen van nagyjából 80-100 diák és 15 tanár, míg egy fővárosi nagyobb gimnáziumban akár ezer diák és 70-80 tanár is lehet” – magyarázta Tószegi Attila. „Ma már nincs olyan településtípus az országban, ahol ne lenne Innovatív Iskola, ráadásul a program minden fenntartóhoz is eljutott, így van állami, egyházi és alapítványi iskola is a programban.”

Az Innovatív Iskolák közül is kiemelkednek az úgynevezett Showcase iskolák, vagyis azok a „kirakatiskolák”, ahol példamutató módon alkalmazzák a tanulóközpontú, jövőbemutató oktatási módszereket és egy életen át tartó tanulásra ösztönzik a diákokat. Ilyen iskolából az elmúlt tanévben 17 volt Magyarországon, ami világviszonylatban is magas szám, figyelembe véve, hogy mindössze 356 ilyen iskola van világszerte. Ezek között van olyan iskola, ahol az élményszerű tanulást, tanítást helyezték a fókuszba, amihez nem csak a stratégiát változtatták meg, hanem a pedagógiai módszereket is.

A Showcase School Programról ezen az oldalon, a Microsoft Educator Programról pedig ezen az oldalon érhető el bővebb információ.

Azóta történt

  • A Microsoft Magyarország újra az élen

    A PwC Magyarország több mint 26 ezer válaszadó megkérdezésével elvégzett felmérése szerint a technológiai szektorban 2022-ben a Microsoft számít a legvonzóbb munkahelynek.

Előzmények